Građani zbog visokih temperatura sve više trebaju hitnu pomoć, a budući da vrhunac toplinskog vala tek stiže treba se pridržavati uputa liječnika. Naša reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala je sa Silvijom Totar, zamjenicom voditelja smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.
Koliko su opasne visoke temperature i za što su vezane vaše intervencije?
"Kronični pacijenti, trudnice, mala djeca teško podnose visoke temperature i sparinu. Pogoršavaju se kronične bolesti, događaju se sinkope, kolapsi. Ljudi kolabiraju na javnome mjestu, bude im teško, imaju tegobe u smislu otežanog disanja ili nepravilnijeg rada srca. Sve to je uzrokovano atmosferom koja je zasićena, u zraku je velika vlaga."
Koje su vaše preporuke kada je riječ o hrani i piću?
"Piće treba biti rashlađeno, ali ne ledeno to je ono u čemu ljudi najčešće griješe. Piće treba biti hladno prema mlakome, ali nikako ledeno jer nam mlačnije tekućine pomažu da se unutarnja temperatura tijela izjednači sa okolinom. Hrana ne smije biti masna, treba biti lagana, jesti više salata i voća."
Kako prepoznati simptome toplinskog udara i kada pozvati pomoć?
"On se u početku manifestira s glavoboljom, kasnije dolazi vrtoglavica, a raste i temperatura, ubrza se puls te osoba postane dezorijentirana i smušena, a tu onda dolazi i do gubitka svijesti. Pomoć treba zatražiti čim osjetite da vam je loše i imate ove simptome, a dugo ste bili na suncu."
Koja je uputa za korištenje klima uređaja?
"Klimu ne bi trebalo staviti na najnižu moguću temperaturu nego da razlika između vanjske i unutarnje temperature bude oko 7 stupnjeva."