osmjeh i sreća / Ilija Čabraja dobio novo srce, deveto koje su transplantirali u KB Dubrava: 'To je novi početak'

Image

Bolnica je već sad dosegla svoj rekord jer inače tijekom godine dana naprave 12 ovakvih transplantacija. Srce je stiglo iz Austrije, a mi smo razgovarali s pacijentom netom prije operacije

19.3.2023.
23:14
VOYO logo

U Kliničkoj bolnici Dubrava danas deveta transplantacija srca ove godine. To je rekord ove bolnice koja na godinu obavi u prosjeku 12 ovakvih operacija, a osam transplantiranih srca.

Srce je stiglo iz Austrije, a prije operacije razgovarali smo sa 63-godišnjim Ilijom Čabraja, koji već 35 dana leži u bolnici i čeka neophodnu transplantaciju, ali i timom koji je od 2 sata ujutro na nogama zbog zahtjevne organizacije zahvata. "Novi početak, imam malo još za poživjeti, imam malo unučad pa da s njima još malo poživim. Još malo koju godinu pa kako bude dalje ćemo vidjet", rekao nam je Ilija prije operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Rudež voditelj je voditelj transplantacijskog programa srce KB Dubrava te nam je i on rekao: "U cijelom procesu sam operacijski zahvat je najčešće najjednostavniji dio svega. Ono što je komplicirano je cijela logistička organizacija, sinkronizacija timova iz cijele Europe koji dolaze na mjesto gdje se eksplantiraju organi, organizacija prijevoza. Tako da stvarno se puno kotačića mora poklopiti da bi jedan takav mehanizam funkcionirao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo