EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / HDZ-ovi glasači bi u svibnju, ostali što prije. Donosimo rezultate kada biste vi htjeli izaći na birališta

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi istraživanje o datumu izbora

9.3.2024.
19:20
VOYO logo

Pred Hrvatskom su parlamentarni izbori - kada ne zna se. Premijer je najavio datum raspuštanja Sabora - sljedeći četvrtak, ali predsjednik još nije otkrio za koji će datum raspisati izbore u zakonskim okvirima.

Mogućih je pet datuma. Tri vikenda u travnju i prva dva u svibnju, a na potezu je predsjednik, koji će kaže odluku donijeti sam bez konzultacija s političkim strankama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čeka njegov sud o datumu izbora, pitali smo vas kada bi željeli na birališta za novi saziv Sabora.

Većina ispitanika na izbore bi, čim prije, u drugoj polovici travnja - njih gotovo 30 posto (28,8 posto). U svibnju su moguća dva datuma, prvi je pravoslavni Uskrs i unatoč tome gotovo 24 posto (23,9 posto) ispitanika ga bira za izlazak na birališta. Zanimljivo je da je četvrtina nezainteresirana (13,2 posto) ili bez odgovora (11,3 posto) za mogući datum izbora, a ozbiljna poruka političarima krije se u podatku da čak 10 posto ispitanika izbori uopće ne zanimaju (10,5 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Podjela o datumu izbora, o kojem ovisi i dužina kampanje, je i među biračima određenih stranaka. HDZ-ovi bi na izbore prve nedjelje svibnja, za razliku od oporbenih glasača i lijeve i desne opcije koji bi čim prije izišli na birališta u travnju.

Tako bi 21,7 posto glasača HDZ-a na izbore u travnju, njih 27,9 posto početkom svibnja, a 18,5 posto sredinom svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovi glasači, njih 42,3 posto je za drugu polovicu travnja, 29,8 posto bi početkom svibnja, a 13,2 posto sredinom svibnja.

Glasači Možemo! najviše bi u travnju (43,2 posto), početkom svibnja bi 23,2 posto, a sredinom svibnja 13,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasači Domovinskog pokreta bi u travnju (39,4 posto), početkom svibnja nešto manje, njih 34,8 posto, a sredinom svibnja samo 6,3 posto.

Točno 40,0 posto glasača MOST-a bi u travnju, 29,3 posto bi početkom svibnja, a sredinom svibnja samo 9,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Najizglednije je da ćemo novi saziv Sabora birati zadnju nedjelju u travnju ili 12. svibnja. A političari uvjeravaju da su spremni bez obzira na datum.

Istraživanje je za RTL provela Promocija plus, od 4. do 6. ožujka na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška je +/- 2,7 posto, a pouzdanost 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo