RAT TRGOVACA I VLADE / Filipović: 'Od trgovaca smo tražili popis cijena, ne gradnju nuklearne elektrane. Ako nam ne pošalju cijene...'

'Mi smo tražili od svih da nam pošalju cijene, a nakon što ih dostave pozvani su na razgovor. Zahvaljujući subvenciji HEP-a za 10. i 11. mjesec iz Narodnog trgovačkog lanca platili su manje struje 6,4 milijuna kuna, a Spar skoro 4 milijuna kuna manje', rekao je u RTL-u Danas ministar FIlipović

17.1.2023.
20:06
VOYO logo

O potezima Vlade i ratu s lovcima u mutnom s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem razgovarao je Ilija Radić.

Filipović se na početku osvrnuo na izjave trgovaca koji su rekli da je slanje cijena ministarstvu, po metodologiji koja im je zadana, nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram istaknuti i pohvaliti Konzum i KTC, a drugi dio trgovačkih lanaca govore o nekoj metodologiji. To je izgovor za nedostavljanje cijena i nepružanje na uvid hrvatskim građanima cijene kakve su trgovački lanci imali. Ne govorimo o gradnji nuklearne elektrane nego smo tražili da nam daju cijene za 80 proizvoda", kazao je pa komentirao navode da bi zapravo bila riječ o dostavljanju 12 do 15 tisuća cijena različitih proizvoda.

"Ne bi to bilo toliko. Ali, i da je toliko naši građani imaju pravo znati koliko dođe pojedini artikl. Nije poanta da nam trgovci diktiraju da će dati cijenu jednog proizvoda pa onda kontroliraju kolika je cijena tog proizvoda. Imaju pravo znati koliko košta cijeli asortiman cijelog proizvoda. Ne vidim da je to nešto neostvarivo. Nije gradnja nuklearne elektrane nego popis cijena koje trgovci imaju", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto država sama ne napravi istraživanje, odgovorio je:

"To je jedna od varijanti. Onaj tko odluči ne sudjelovati u kreiranju mehanizma za praćenje cijena riješit ćemo to na način koji ste spomenuli. Popisat ćemo cijene i imati sustav koji će omogućiti građanima da donose kvalitetne odluke prilikom kupnje, da znaju honorirati one koji su bili korektni prema njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pozive Martina Evačića za pregovarački stol:

"Mi smo tražili od svih da nam pošalju cijene, a nakon što ih dostave pozvani su na razgovor. Zahvaljujući subvenciji HEP-a za 10. i 11. mjesec iz Narodnog trgovačkog lanca platili su manje struje 6,4 milijuna kuna, a Spar skoro 4 milijuna kuna manje. Minimum je da se dostave podaci o cijenama i da mogu te cijene komparirati", kazao je pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcija će ovaj tjedan, vjerujem do Vlade, dostaviti izvješće kako se odvijaju inspekcijski nadzori. Dosad su izrekli 234.000 eura kazni. Utvrđeno je skoro 30 posto neopravdanih podizanja cijena."

S obzirom na to da se trgovcima savjetuje angažiranje odvjetnika, na pitanje boje li se sudskih ishoda negativnih po državu, Filipović je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto sudskih procesa i ishoda svi bi se poslovni subjekti trebali fokusirati na zaštitu standarda naših građana. Kad se neopravdano ne podižu cijene, onda ti hrvatski građani mogu trošiti u tim poslovnim subjektima i tako naša ekonomija može ići naprijed. To je način na koji treba promatrati ovu situaciju i gledati što je sve Vlada napravila za ovu državu"

Na pitanje zašto se ništa nije poduzimalo ranije, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radili smo u dobroj vjeri. Ne možete nekoga unaprijed kažnjavati. Možete li vozača unaprijed kazniti za prebrzu vožnju?", kazao je Filipović.

Na pitanje što ako drastična poskupljenja krenu od 1. travnja, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada pogledate makroekonomske podatke možete vidjeti indeks cijena hrane organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u koji sugerira da u posljednjih 9 mjeseci cijene hrane u svijetu padaju i da su u prosincu prošle godine bile najniže u odnosu na rujan iz 2021. godine. Pogledajte proizvođačke cijene u Njemačkoj u prosincu prošle godine doživjele su značajan pad, a cijene su pale i u Austriji, Italiji i Sloveniji. Kada govorimo o dizelu, imamo jeftiniji dizel od Italije, Slovenije Mađarske, Srbije, čak i BiH. Nema razloga za poskupljenja hrane", kazao je Filipović koji je dodao da nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu.

"Vlast u Zagrebu je dezorijentirana. Oni nisu znali jesu li za Ukrajinu ili Rusiju. Ne znaju jesu li za poskupljenje i trgovačke lance ili za dobar standard hrvatskih građana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i informacije koje je objavio Danas.hr da je škola u Bjelovara dobila račun od 27.000 eura:

"Vlada je reagirala tako da je omogućila da hrvatski plin ide hrvatskim građanima, bolnicama, školama, vrtićima i to po cijeni od 41 eura. 11 opskrbljivača ima pravo na to. jedanod njih je Međimurje plin koji ne koristi tu varijantu, svi drugi to koriste, prema tome to je pitanje zašto se netko na takav način ponaša", komentirao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo