'ne diže se svima jednako' / Dovedeni do dna i dalje će na ulicu. A ministarstvo? Od njih je stigao oštar odgovor: 'Nije u redu'

Iako je Vlada usvojila Uredbu o koeficijentima prosvjednici jasno poručuju da oni neće odustati. Na današnji se prosvjed za RTL Danas osvrnuo glavni savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin

2.3.2024.
19:36
VOYO logo

Nezadovoljni učitelji, spremačice, školski tajnici, nastavno i nenastavno osoblje traže veće koeficijente. Za njih je uredba uvreda. "Apsolutno nam se plače, podcijenjeni smo i smatramo da vrijedimo puno više nego što primamo", kaže Maja Ševerdija, učiteljica razredne nastave iz Kastva.

"Razmišljam da odem iz prosvjete baš zbog plaće jer koliko god mi volimo svoj posao to ne plaća račune", dodaje učitelj matematike iz Zadra, Luka Karlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Europski trg u Zagrebu stigli su s 25 autobusa iz cijele Hrvatske, a prosvjedna povorka prošla je preko Trga bana Jelačića. "Dva prosvjeda u mjesec dana mislim da to dovoljno govori o tome da smo dovedeni do dna, doista smo na dnu našeg dostojanstva", rekla je učiteljica njemačkog jezika iz Zagreba Ivana Kličnić Bartolić.

Prosvjed su organizirali sindikat Preporod i tri nastavničke grupe. Poslali su poruku Vladi, sadašnjem, ali i budućem ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da Vlada na ovaj način diskriminira radnike u sustavu obrazovanja u odnosu na one u drugim javnim i državnim službama. "Učitelj 2,01 i 25 đaka, voditelj voznog parka u policiji 2,35. Spremačica u školi 1,06, a spremačica drugdje 1,15. E pa sad dragi ministri i dragi premijeru sad imate brojeve", istaknuo je Željko Stipić, predsjednik Sindikata obrazovanja Preporod.

Plaće rasle zadnje 4 godine

Iako je Vlada usvojila Uredbu o koeficijentima prosvjednici jasno poručuju da oni neće odustati. Na današnji se prosvjed za RTL Danas osvrnuo glavni savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je podsjetiti na neke stvari prije nego što krenemo dalje razgovarati i jako je bitno naglasiti da su plaće u prosvjeti u zadnje četiri godine rasle", rekao je, dodajući da su plaće u prosvjeti rasle i tijekom korone kada su plaće mnogima bile smanjene.

Image
'pustite nas da dišemo' /

Uz gomilu molitelja na Trgu stoje i prosvjednici s transparentima

Image
'pustite nas da dišemo' /

Uz gomilu molitelja na Trgu stoje i prosvjednici s transparentima

"Nakon svog tog povećanja plaća, imamo prosvjed, imamo nekakve poruke s prosvjeda u kojem se govori da nitko nije na njihovoj strani. Ako ovo što sam sada rekao, ovaj konstantni rast plaća ne znači da su ministar i ova Vlada na njihovoj strani, onda stvarno ne znam što bi trebalo dalje napraviti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan može li se uredba o koeficijentima mijenjati, kaže da se ona uvijek može mijenjati. "Može se mijenjati nakon izbora", kaže. "Uredba je donesena i postignut je financijski maksimum što se tiče koeficijenata i ona za sada ostaje takva kakva jest.

Na pitanje brine li ga da će prosvjedi u budućnosti biti još masovniji, kaže da je legitimno pravo svakoga da prosvjeduje. "Mislim da treba uključiti zdravi razum - plaće konstantno rastu, ovo je najveće jednokratno povećanje plaća u prosvjeti ikada i nakon takvog povećanja opet zazivati neke prosvjede, mislim da stvarno nema smisla", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li prosvjednike pozvati za stol i s njima razgovarati, kaže da su oni u ove četiri godine, posebno s gospodinom Stipićem, konstantno razgovarali. "Naša vrata su uvijek otvorena, ali financijski maksimum je postignut. Mi možemo s njim uvijek razgovarati ali pitanje je kakvi će rezultati nakon tih razgovora biti", kazao je.

Na pitanje smatra li da su uredbom u obrazovanju zakinuti, kaže da ne. "Pokušava se dovesti do apsurda sustava koeficijenata", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u redu na takav način tumačiti uredbu, osim ako nemate neke skrivene motive, da ne bi sad ovdje spominjali političke, ili možda neke sindikalno-financijske da privučete nove članove", kazao je.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo