STIGLA SEZONA GRIJANJA /

Dimnjačari i serviseri sad su vam najbolji prijatelji: 'Da nismo vidjeli zaštopane dimnjake, ljudi bi se otrovali'

Ljudi, oprez! U posljednje tri godine 25 osoba se otrovalo ugljikovim monoksidom. A iako je plin bez mirisa, boje i okusa, posljedice se ipak lako mogu izbjeći. Došla je sezone grijanja, a to znači i vrijeme za redovite servise bojlera i čišćenje dimnjaka

28.11.2023.
21:30
VOYO logo

U studenom je stigla sezona grijanja, a s njom i servisiranje bojlera. "Beskrajno je važno da možemo grijati bez straha da se nešto ne dogodi, a i održavamo aparat na taj način, da što dulje radi", ističe Vesna Lončarević iz Zagreba.

Čišćenje i odmašćivanje unutarnjih dijelova, kontrola sklopova i dijagnostika kvara, nema što Tihomir Mihalić ne zna o servisu i popravcima bojlerima. Ovisno o količini posla i vrsti bojlera, jedan posjet košta između 70 i 150 eura, a to se mora redovito obavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na tvrdu vodu kakva je u Zagrebu, ja bih preporučio da se to obavlja najkasnije svake dvije godine. Poželjno je svake godine, pred sezonu", govori nam.

Image
NEMA PLINA /

Studenti zagrebačke medicine smrzavaju se na predavanjima jer nemaju grijanje. Problem traje od proljeća

Image
NEMA PLINA /

Studenti zagrebačke medicine smrzavaju se na predavanjima jer nemaju grijanje. Problem traje od proljeća

I dok on na prste jedne ruke broji ljude koji ga zovu na vrijeme, mi smo se našli s predstavnicom stanara jedne zgrade u Zagrebu Vesnom Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori da joj je baš danas došao serviser. Dogovorili su se još prije mjesec dana, ali nije mogao ranije doći zbog gužve. "Ali bitno je da bojler radi kako treba. S plinom se nije za igrati, kako god okreneš", priča predstavnica stanara.

Nije šala, pogotovo ako znamo da se u posljednje tri godine 25 ljudi otrovalo ugljikovim monoksidom i da se, u prosjeku, svake godine dogodi jedan smrtni slučaj. A svi znano što trebamo da bismo to izbjegli.

Uhvatili smo dimnjačara Miroslava Dvojaka na poslu i rado je s nama podijelio priče sa zagrebačkih krovova.

"Od pet kanala u grupi, četiri dimnjaka su bila zaštopana. Da nismo na vrijeme nismo uočili, najvjerojatnije bi se dogodilo trovanje. Kako bi se to sve izbjeglo, dimnjačar kroz godinu preventivno provjerava dimnjake i uređaje za loženje", govori Dvojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dimnjačara odmah morate zvati da vam provjeri situaciju ako dimnjak dobro ne vuče ili čujete buku, osjetite neobičan miris ili ako vam je nešto upalo u njega.

"Odmah je kada se primijeti kod atmosferskih bojlera rošenje unutar kupaonice. Inače, minimalno jedanput godišnje kod plina, kod krutog goriva i češće, ovisno o načinu loženja i ovisno o samom sastavu drva. Ako su drva mokra, događa se da se napravi smola pa u tom slučaju se treba i češće čistiti“, zaključuje dimnjačar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa imate ispravan dimnjak, a možda vam dimnjačar donese sreću. Nešto praktično i nešto praznovjerno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo