Snijeg i na baranjskim uzvisinama, ljubitelji vina u vinogradima, kulen i kobasice na čokotima. Vinceška je počela.
„Svečanost za sve nas koji volimo dobro vino, koji ga cijenimo i uvijek naravno prigoda da se i nađemo s vinarima, probamo mlada vina, čujemo što se sve pripremi, u svakom slučaju – jedan sjajan uvod u novu vinogradarsku godinu.“ kaže Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter.
Orezivanje vinove loze i zalijevanje vinom pa potom posveta vinograda – sve kako bi godina bila što bolja.
„Prošla godina je bila izuzetno zahtjevna za proizvodnju i grožđa i vina i zbog toga je uloženo znatno više truda i rada.“ kaže Gordan Glavaš, proizvođač vina.
Na 500 hektara ubrano je više od 4 milijuna kilograma grožđa i već napravljeno 3 milijuna litara mladog vina.
„Nadamo se da će ova godina biti puno bolja, da će naši vinogradari, vinari imati dobru i uspješnu berbu i nadamo se i dobru našu kapljicu vina.“ kaže Damir Leko, domaćin Vinceške.
Idealno podneblje, vrijedni ljudi i tisućljetna tradicija – daju poznati rezultat.
„Svjedočimo brojnim medaljama, ovdje sam, evo već bio nekoliko puta i uvijek se pozitivno iznenadim kvalitetom baranjskih vina.“ kaže Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.
Uz vino, domaćini su gostima spremili i druge specijalitete. Pečenu kobasicu i slaninu, a grah se kuhao u 600 litarskom kotliću. Posjetitelji Vinceške - oduševljeni.
„Ovo je divota, dakle ni ove nepogode vremenske – ništa nas nije moglo spriječiti jer mi smo svake godine ovdje na Vinceški.“ kaže Vera Volarić iz Zagreba.
Ako dođete i vi - probajte poznatu baranjsku graševinu, a možete i frankovku, uz dobro vino i dobro društvo, poručuju domaćini – ne možete pogriješiti.