'NIJE SOCIJALIZIRAN' / Doznajemo sudbinu bika koji je probo muškarca u Radošiću: 'Izgledno je da će završit u mesnici'

Umirovljenik kojeg je jučer u Radošiću teško ozlijedio bik, oporavlja se u splitskom KBC-u. No, je li bikijada koja je završila kaosom i posljednja u Hrvatskoj, kako traže Prijatelji životinja?

Rade Županović

Rade Županović

Bez dobrog novinarstva nema ni zdravog društva. Reporter znači biti tvrdoglav i uporan, idealist ali i pomalo lud

3.6.2024.
21:26
VOYO logo

Na bikijadi u Radošiću grdosija od bika teška preko 800 kilograma, otela se kontroli vlasnika i u punom trku zabila rogove u trbuh nesretnog muškarca Hitno je prebačen u splitsku bolnicu gdje je zbog težine ozljede odmah podvrgnut operacijskom zahvatu.

„Nije puknuće aorte nego jedne krvne žile koja se nalazi na takozvanoj trbušnoj maramici. Znači na tom dijelu je oštećena bila krvna žila i tu je bilo prisutno nakon toga aktivno krvarenje koje se može jedino zaustaviti kirurškim ulaskom u abdomen i šivanjem te krvne žile", kazao je Josip Krnić, pročelnik Objedinjenog hitnog medicinskog prijema KBC Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporavak će biti dugotrajan, a trenutno je smješten na Jedinici intenzivnog liječenja.

"Hvala Bogu ide sve u redu. U razgovoru s njegovim sinom otkrio nam je da ide na bolje i da će biti sve u redu s njim. Ubuduće ćemo poduzet što veće mjere da se to više nikad ne dešava", kazao je Ivan Parčina, organizator bikijade u Radošiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi bik koji je napao muškarca, vrlo izgledno više nikada neće u koridu. Uzgajivači bikova nam kažu, nije socijaliziran i vrlo izgledno završit će u mesnici. No napad mladog bika na muškarca nije bila jedina opasna situacija. Publika je u više navrata bježala pred razjarenim životinjama.

Image
HITNO OPERIRAN 68-GODIŠNJAK /

Grdosija od 900 kila, otrgnula se i muškarcu zarila rogove kroz bedra u trbuh: 'Bik je mlad, nestrpljiv'

Image
HITNO OPERIRAN 68-GODIŠNJAK /

Grdosija od 900 kila, otrgnula se i muškarcu zarila rogove kroz bedra u trbuh: 'Bik je mlad, nestrpljiv'

A u jednom trenutku, u žaru borbe, bikovi su probili i ogradu arene, što je izazvalo paniku i strah kod publike među kojom je bilo i djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji životinja još se od 2006. godine zalažu za zabranu borbi bikova. Tada je donesen prvi Zakon o zaštiti životinja i njime su zabranjene sve borbe životinja „osim tradicionalnih natjecanja bikova”.

"Jednostavno je to nedopustivo i kako je moguće da mi idemo prema šesnaestom stoljeću, umjesto da napokon uđemo u 21.stoljeće, jer je logično da agresija stvara agresiju", kaže Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjegla svaka opasnost Prijatelji životinja predlažu umjesto borbi, održavanje izložbi bikova, kao što to u Istri rade već desetljećima.

„U današnje vrijeme je prikladnije nego ih tjerati na agresivnost, da se međusobno tuku, i da zapravo još djecu dovodimo da to gledaju. Sramota", ističe Luka Oman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se i dalje održavala okupljanja i zabava, promovirao bi se uzgoj autohtone pasmine, pobjednici bi dobivali nagrade, a sve bi bilo bez nasilja i opasnosti za životinje i ljude.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo