Play ponuda

'ZAPAD ĆE IMATI TEŽAK IZBOR' / 'Ovo bi moglo biti posljednje poglavlje rata': Stručnjak otkriva zašto tako misli i kako bi se sve na kraju moglo odigrati

Image
Foto: Profimedia

Vojni analitičar Sean Bell smatra da bi nadolazeća 'sezona borbi' u Ukrajiini mogla biti presudna, a na kraju koje bi se Zapad mogao naći pred teškim izborom...

26.3.2023.
14:57
Profimedia
Play ponuda

U iščekivanju, a možda i u strahu od potpore Zapada toliko očekivanoj 'proljetnoj ofenzivi' Ukrajine, Rusija proteklih nekoliko tjedana neprekidno 'baca' val za valom novih napada na odlučnu ukrajinsku frontu, piše vojni analitičar Sean Bell za Sky News. Navodi kako je ruski napredak bio ograničen i unatoč sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bakhmuta nisu pali. No, dodaje, sada se čini da je Rusija bliža kulminaciji - tempo napada pao je za više od 80 posto.

"Wagnerova skupina plaćenika još uvijek bolno sporo napreduje na sjeveru Bakhmuta, ali ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj streljiva i ideja. Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci sada očajnički treba operativna stanka. Izvješća također sugeriraju da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bakhmutu. Ako je to točno, Rusija shvaća da svoju pozornost sada mora prebaciti s napada na obranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu", smatra britanski vojni analitičar.

Image
SVAKI DAN BROJNI POGREBI /

Na ukrajinskom groblju odvijaju se scene koje slamaju srce i tjeraju suze na oči: 'Tisuće Rusa neće zamijeniti moga Olega...'

Image
SVAKI DAN BROJNI POGREBI /

Na ukrajinskom groblju odvijaju se scene koje slamaju srce i tjeraju suze na oči: 'Tisuće Rusa neće zamijeniti moga Olega...'

Što Ukrajina želi uopće dobiti ofenzivom?

Dodaje kako je i Ukrajina pretrpjela velike žrtve, međutim, ako želi osloboditi svoj teritorij, svaka ofenziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila evidentna iscrpljenost ruske vojske.

"Ali, i to veliko ali, mnogi vojni analitičari vjeruju da će se Ukrajina boriti da istjera Rusiju iz Donbasa i Krima, pa što će ukrajinska ofenziva nastojati postići? Pomaknuti liniju bojišnice na istok? Prekinuti kopneni most između Krima i Donbasa? Svaka ofenziva, čak i ako bude uspješna, na kraju će se iscrpiti, a svakako prije oslobađanja cijele Ukrajine", smatra vojni analitičar Sky Newsa.

Međutim, dodaje, zapadna vojna potpora je krhka.

"Već ima sve više znakova da je ponuda pametnog oružja u najboljem slučaju ograničena, a u najgorem slučaju privodi se kraju. Nadalje, Kina ima sve veći utjecaj na Rusiju i neće htjeti da se rat odugovlači uz sve veći rizik od neželjenih posljedica. Također, postoji ograničen apetit Zapada za produljenjem rata za koji većina vjeruje da Ukrajina ne može dobiti, a Rusija ne može izgubiti. I Zapad ne želi da Kina prisvaja zasluge kao mirotvorac", poentira Sean Bell.

'Na kraju godine, Zapad će se suočiti s izborom...'

Analitičar se pita ako Ukrajina započne svoju ofenzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, što će se postići na bojnom polju?

"Obje će strane vjerojatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama bojišnice, ali u virtualnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse, vojnike ili oružje, za povlačenje odlučnog poteza. U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom. Ili će nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije iscrpljivanja, ili će izvršiti pritisak na obje strane kako bi se osigurao kraj krvoprolića i usredotočiti se na ponovnu izgradnju Ukrajine. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu. 'Pozornica' je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba", zaključuje vojni analitičar Sean Bell za Sky News.

Play ponuda
Play ponuda