na dvije stolice / VIDEO Srbija osudila rusku invaziju, Vučić: 'Pritisci su ogromni. Postoji mogućnost da članice EU-a priznaju Kosovo'

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Vučić je istaknuo da se u tekstu rezolucije koju je Srbija podržala ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji, ali je Srbija morala osuditi napad na suverenu zemlju

2.3.2022.
20:10
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično pogađa Srbiju i danas manje nego ikad dosad postoji razumijevanje za poziciju Srbije i srpskog naroda bilo gdje u svijetu, izjavio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, navodeći mogućnost da Rusija bude isključena iz UN-a, a da sve članice EU-a priznaju Kosovo.

On je u izvanrednom obraćanju javnosti naglasio da se Srbija danas na sjednici Opće skupštine UN u New Yorku pridružila osudi napada na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je istaknuo da se u tekstu rezolucije koju je Srbija podržala ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji, ali je Srbija morala osuditi napad na suverenu zemlju. Dodao je da je Srbija danas jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja poslije agresije na Ukrajinu nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao kako to nije pitanje stajališta Srbije i njezine principijelnosti, već "veoma teških okolnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio da je u međuvremenu razgovarao i s predstavnicima Sjedinjenih Država, Europske unije, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, razmjenivši poruke o svim važnih pitanjima - od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo tek početak i to želim reći građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju bit će ogromni. Vjerujem da ćemo nazočiti potpunom rušenju postojećeg poretka", ocijenio je Vučić.

On je istaknuo bojazan da bi moglo uslijediti izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih naroda, što bi omogućilo promjenu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se jamči teritorijalna pripadnost Kosova Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODBADANJE SUSJEDA /

Dok cijeli svijet priča o ratu, Vučić priča o Plenkoviću i željezničkim prugama: 'Prate našu, oni takvu nemaju'

Image
PODBADANJE SUSJEDA /

Dok cijeli svijet priča o ratu, Vučić priča o Plenkoviću i željezničkim prugama: 'Prate našu, oni takvu nemaju'

"Planiraju da na osnovu člana 6 povelje UN-a povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a, poslije toga ostaje otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244, nakon čega mi više ne bismo imali pravnu osnovu na koju bismo se pozivali na očuvanje teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

On je ocijenio da bi potom uslijedilo priznanje nezavisnosti Kosova od NATO i EU-a, uključujući članice Unije koje dosad nisu priznale državnost Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem otvoren - uopće ne isključujem tu mogućnost", rekao je Vučić.

On u narednom periodu očekuje i "nekoliko političkih zamki" za Srbiju, među kojima i da se pritiskom utječe na Kinu da odustane od Rezolucije 1244 VS UN-a o Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo