Play ponuda

POČELA ISPORUKA / Rusi brutalno raketirali ukrajinski grad, ali na tlu se Ukrajina kreće s novim moćnim oružjem

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Ruske snage su u ponedjeljak raketirale grad Slovjansk, a prvi britanski tenkovi Challenger stigli su u Ukrajinu

27.3.2023.
23:08
Screenshot/YouTube
Play ponuda

Ruske snage su u ponedjeljak raketirale grad Slovjansk, na istoku Ukrajine, usmrtivši pri tom dvije osobe u njihovu automobilu, ranivši više od 30 i oštetivši zgrade, izvijestili su policija i mjesne vlasti. "Dvije osobe su poginule i 29 je ranjeno u Slovjansku, a upravne zgrade i uredi su oštećeni, kao i pet zgrada i sedam kuća", rekao je guverner Pavlo Kiriljenko na Facebooku, dodajući da su ruske snage "pogodile središte grada dvjema raketama S-300".

Image
TAMANE IH KAO DA SU MUHE /

Ukrajinici tvrde da su u jednoj noći uništili deset ruskih tenkova, služba sigurnosti objavila snimku

Image
TAMANE IH KAO DA SU MUHE /

Ukrajinici tvrde da su u jednoj noći uništili deset ruskih tenkova, služba sigurnosti objavila snimku

Dvije osobe poginule

Po riječima policije, dvije poginule osobe su se vozile automobilom blizu središta grada u trenutku raketiranja. "Oni su slučajne žrtve", rekao je novinarima Dmitro Nohin, visoki policijski dužnosnik Krematorskog okruga. "Žena je poginula u tom automobilu", rekao je pokazujući izgorjeli automobil te dodao: "Druga je poginula u ovom zelenom autu".

Policijsko izvješće spominje 32 ranjene osobe, među njima pet teško, a gradonačelnik Vadim Ljah prebrojio ih je ukupno 36 u tomu gradu, 40 km udaljenom od Bahmuta, gdje ukrajinske i ruske snage vode žestoku bitku. Velika upravna zgrada trokatnica ostala je u eksploziji bez prozora.

Britanski tenkovi stigli u Ukrajinu

Prvi britanski tenkovi Challenger stigli su u Ukrajinu kako bi pomogli u odbijanju ruske invazije, objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, Reznikov je rekao da su "britanski Challengeri, američki Strykeri i Cougari i njemački Marderi" pridodani ukrajinskim jedinicama. Ministar je na svom Facebooku objavio fotografije ovih vozila, ne navodeći kada su točno stigla.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva Irina Zolotar potvrdila je za AFP da su tenkovi Challenger "već u Ukrajini", ne navodeći točan broj u ovoj fazi. Ukrajinski vojnici završili su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi naučili rukovati s 14 tenkova Challenger 2 koje je London isporučio Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavilo je ranije u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane.

Njihova je obuka započela nedugo nakon što je početkom siječnja objavljena isporuka ovih tenkova od strane Ujedinjenog Kraljevstva. "Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tenkove Challenger 2, koji će uskoro biti u rukama ukrajinskih oružanih snaga", navelo je u priopćenju britansko ministarstvo. London je ranije spomenuo isporuku u ožujku, ne dajući dodatne pojedinosti o rasporedu isporuke.

Tako obučeni ukrajinski vojnici, čiji broj nije preciziran, vraćaju se u svoju zemlju "bolje opremljeni, ali ništa manje u opasnosti", izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace. "Nastavljamo stajati uz njih i činiti sve što možemo kako bismo podržali Ukrajinu koliko god je potrebno", dodao je u izjavi. Slovačka je nedavno isporučila četiri MiG-a 29 Ukrajini, a Poljska je obećala učiniti isto.

Play ponuda
Play ponuda