Play ponuda

PREDSJEDNIKOVE TEZE / Što je to proxy rat i je li Milanović u pravu kad tvrdi da ga SAD vodi u Ukrajini: 'Znate, radi se o najjeftinijem osiguranju na svijetu...'

Image
Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Proxy ratovi fenomen su koji datira još iz antičkih vremena, a u novijoj prošlosti taj je vid ratovanja bio posebno popularan tijekom Hladnog rata

24.1.2023.
18:26
Milan Šabić/PIXSELL
Play ponuda

"Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posrednički) rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, onda to završava kao u Afganistanu", izjavio je prije desetak dana hrvatski predsjednik Zoran Milanović i uzburkao duhove kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

Premijer Andrej Plenković predsjednikove teze nazvao je smiješnima i problematičnima, dok je oporba ostala prilično suzdržana na njegove analize. S druge strane, Milanovićeve poruke naišle su na oduševljenje u Moskvi.

"Hrvatski predsjednik Milanović nedavno je rekao da je to rat NATO-a protiv Rusije. To je iskrena i poštena izjava", poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Image
ESCOBAR U HRVATSKOJ /

Specijalni američki izaslanik opovrgao Milanovićeve tvrdnje: 'Vaš predsjednik je u krivu. Rat u Ukrajini nije posrednički rat!'

Image
ESCOBAR U HRVATSKOJ /

Specijalni američki izaslanik opovrgao Milanovićeve tvrdnje: 'Vaš predsjednik je u krivu. Rat u Ukrajini nije posrednički rat!'

Ruski mediji u ekstazi

Ruski mediji nisu propustili dodati da se Milanović protivio obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju smatrajući da bi njihova obuka u državama članicama EU-a mogla imati opasne posljedice, kao i da parlament nije podržao vladin prijedlog da se ukrajinskoj vojsci omogući obuka u zemlji.

Na brojne reakcije nadovezao se jučer specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar. Ustvrdio je kako je Milanović u krivu kada tvrdi da Washington vodi posrednički rat protiv Rusije.

"U tom pogledu Milanović je u krivu, ovo nije proxy rat, ovo je pokušaj da se pomogne žrtvi neprovocirane agresije kako bi se obranila", rekao je Escobar tijekom posjeta Zagrebu.

Za Hrvatsku je po tom pitanju važnije što čini nego što govore njezini političari. U svim aspektima je Hrvatska na pravoj strani – u svakoj odluci, u svakoj deklaraciji, u svom djelovanju, izjavio je Escobar.

Vrhunac tijekom Hladnog rata

Zahvaljujući Milanovićevim izjavama termin proxy rat posao je dio i naše svakodnevice, no što taj pojam uopće označava i je li predsjednik bio u pravu kada je ustvrdio da se u Ukrajini vodi posrednički sukob Washingtona i Moskve?

Pojam proxy rat označava oružani sukob između dvije države ili nedržavnih aktera koji djeluju na poticaj ili u ime drugih strana koje nisu direktno uključene u neprijateljstva. Kako bi se određeni sukob smatrao posredničkim ratom, mora postojati direktan, dugoročan odnos između vanjskih aktera i uključenih zaraćenih strana. Tu se najčešće radi o oblicima financiranja, naoružavanja ili drugih oblika materijalne pomoći jedne strane kojom pomažu zaraćenoj strani u održavanju ratnih napora.

Proxy ratovi fenomen su koji datira još iz antičkih vremena, a u novijoj prošlosti taj je vid ratovanja bio posebno popularan tijekom Hladnog rata kada su na globalnoj sceni bili suprotstavljeni interesi SAd-a i SSSR-a. Naime, pojam posredničkog rata može se prišiti Sovjetsko-afganistanskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Možda i najbolji primjer proxy rata je građanski rat u Siriji gdje su od 2011. godine sukobljeni interesi SAD-a, EU, Turske, Saudijske Arabije i Izraela s jedne, te Rusije i Irana s druge strane.

Iako sponzorirana strana ponekad zna otkazati poslušnost svom pokrovitelju i krenuti svojim putem, moćnim silama proxy je rat još uvijek najjeftiniji i najkomotniji način da ostvare svoje strateške interese. Nije bez veze još 1955. godine čuveni Dwight D. Eisenhower izjavio kako su proxy ratovi najjeftinije osiguranje na svijetu…

Play ponuda
Play ponuda