stravičan video / Objavljena je snimka koja pokazuje kako Ukrajinci ubijaju ruske zarobljenike

Image
Foto: AP Images

Snimka je, piše New York Times, vjerojatno nastala na ili oko 30. ožujka, kad su Ukrajinci iz zasjede napali ruski konvoj dok su se Rusi povlačili iz manjih gradova zapadno od Kijeva

6.4.2022.
21:22
AP Images
VOYO logo

Snimka koja je objavljena prije dva dana, čiju autentičnost je provjerio New York Times, navodno prikazuje kako skupina ukrajinskih vojnika ubija zarobljene ruske vojnike u selu zapadno od Kijeva.

"Gledaj, još je živ. Još uvijek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše", govori muškarac dok se na snimci vidi ruski vojnik s jaknom navučenom preko glave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnik tada puca u muškarca, koji se i dalje nastavlja kretati, zatim ponovo puca. Muškarac se tada prestaje kretati. 

Pokraj žrtve se mogu vidjeti još tri ruska vojnika, od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu svezane iza leđa. Svi nose uniforme, a trojica imaju bijelu traku na rukavu koju u pravilu nose ruske snage u Ukrajini. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci leže na cesti u blizini oklopnog vozila BMD-2, kakvo koriste ruske desantne snage. Po snimci se čini da su nekima od njih skinute jakne, cipele ili kacige. Dalje na cesti mogu se vidjeti druga uništena vozila.

Image
horori rata /

Ukrajinske vlasti tvrde da su identificirali krivca za zločine u Buči i upozoravaju: 'Takvih je mjesta u Ukrajini mnogo'

Image
horori rata /

Ukrajinske vlasti tvrde da su identificirali krivca za zločine u Buči i upozoravaju: 'Takvih je mjesta u Ukrajini mnogo'

Snimka je nastala na cesti sjeverno od sela Dmitrivke, desetak kilometara jugozapadno od Buče. Tamo su Ukrajinci nakon ruskog povlačenja otkrili stotine tijela u civilnoj odjeći, što je izazvalo niz optužbi da su Rusi ubijali civile u tom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka je, piše New York Times, vjerojatno nastala na ili oko 30. ožujka, kad su Ukrajinci iz zasjede napali ruski konvoj dok su se Rusi povlačili iz manjih gradova zapadno od Kijeva. Tu su se posljednjih tjedana vodile žestoke borbe Ukrajinaca i Rusa. Oz Katerji, freelance novinar, na Twitteru je 2. travnja objavio snimke i fotografije uništene kolone vozila te napisao da su mu ukrajinski vojnici rekli da su Ruse napali iz zasjede prije 48 sati.

I ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je tvit o uništenju ruskog konvoja. Napad su nazvali "preciznim radom" ukrajinske vojske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni uopće nisu ljudi", govori ukrajinski vojnik na snimci dok hoda među uništenim vozilima pa dodaje kako su zarobili dva ruska poručnika.

Ukrajinski vojnici nose plave trake na rukavima te na snimci u više navrata govore "Slava Ukrajini". Nije jasno o kojoj postrojbi se radi, ali na snimci koja prikazuje ubojstvo zarobljenika jedan od vojnika govori o drugima kao o "dečkima iz Belgravije", vjerojatno se referirajući na mjesto Belgraviju, udaljeno tek nekoliko stotina metara od incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila snimku posljedica zasjede 30. ožujka opisala ju je kao "rad gruzijske legije", paravojne formacije gruzijskih dobrovoljaca koja je oformljena 2014. godine.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo