UŽIVO: RAT U UKRAJINI / NATO se ne igra: Sprema se za ruski napad u nikad realističnijim vježbama

Image

Zbivanja oko rata u Ukrajini pratite uživo na portalu Net.hr

18.9.2023.
17:19
Play logo
  • Moskva poslala MiG na presretne američki zrakoplov

TIJEK DOGAĐANJA:

Godišnje pomorske vježbe NATO-a 'realističnije nego prije'

23.18 - Danas su zapadne snage vježbale kako odgovoriti na bilo kakav ruski napad na regiju, po prvi put, dok se održavala godišnja NATO-ova pomorska vježba u sjevernom Baltičkom moru. Ali ove godine, vježbe su se odmaknule od umjetnih scenarija prema stvarnosti, rekao je njemački kontraadmiral i direktor vježbe Stephan Haisch. "Dugi niz godina imali smo nekakav umjetni scenarij. Trenutno smo malo bliže realnom značenju, zemljopisu i partnerima i protivniku", rekao je, prenosi Sky News. "Dakle, ovo je realnije nego što je bilo prije." U vježbama, koje su započele 9. rujna i trajat će dva tjedna, sudjeluje oko 30 brodova i preko 3000 osoblja iz svih zemalja NATO-a u baltičkoj regiji, plus Švedska koja će uskoro postati članica i nebaltički saveznici SAD, Kanada, Nizozemska, Belgija i Francuska. Uvježbavaju operacije i udare s mora na kopno, te osiguravaju rute kroz Baltik. Rusija ima ratne brodove, poznate kao fregate, i brod za prikupljanje obavještajnih podataka stacioniran u Baltičkom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarska uništila dron koji je sletio u crnomorski grad Tjulenovo

19.56 - Ranije danas Sky News je izvijestio da je Bugarska poslala posebnu jedinicu da pregleda i deaktivira dron s eksplozivom koji je sletio u crnomorski grad Tjulenovo. Dron je sada uništen u kontroliranoj eksploziji koju je izveo tim za uništavanje bombi bugarske vojske. Nakon inspekcije, ministarstvo obrane priopćilo je da prijevoz drona na drugo mjesto s još pričvršćenim eksplozivom neće biti moguć. Ministar obrane Todor Tagarev također je rekao novinarima da "sigurno mogu pretpostaviti" da je dron povezan s "ratom koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine". Ne dajući dodatne pojedinosti o tome odakle je dron došao ili kako je stigao do zemlje članice NATO-a, Tagarev je rekao da je rat "neizbježno povezan sa sve većim rizicima za našu sigurnost". Turističko mjesto Tjulenovo nalazi se (70 km južno od rumunjske granice i preko Crnog mora od Krima - koji je Rusija pripojila 2014. i sada je redovita meta napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Moskva poslala MiG na presretne američki zrakoplov

16.30 - Moskva je podigla borbeni zrakoplov MiG-31 da presretne patrolni zrakoplov američke mornarice P-8A Poseidon koji se približava njezinom zračnom prostoru iznad Barentsovog mora, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska oprema za kontrolu zračnog prostora iznad Barentsovog mora otkrila je zračni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije", piše na Telegramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se identificirao zračni cilj i spriječilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac MiG-31 iz sastava dežurnih snaga protuzračne obrane Sjeverne flote dignut je u zrak."

Dok se ruski lovac približavao, američki zrakoplov se "okrenuo" i nije prešao granicu. "Let ruskog lovca izveden je u strogom skladu s međunarodnim pravilima za korištenje zračnog prostora iznad neutralnih voda bez presijecanja zračnih ruta ili opasnog približavanja zrakoplovu strane države", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

Ruska pacifička flota održava vježbe

16.15 - Ruska pacifička flota održava vježbe u Beringovom i Čukotskom moru, kao i na Čukotskom poluotoku na Dalekom istoku zemlje, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Vježbe uključuju oko 10.000 pripadnika osoblja i više od 50 jedinica površinskih brodova, podmornica, mornaričkih zrakoplova, helikoptera kao i raketnih sustava za obalnu obranu. Vježba je usmjerena na obuku obrambenih operacija na ruskoj sjeveroistočnoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je u ponedjeljak ispalila krstareće projektile na lažne mete u moru koje je odvaja od Aljaske u, kako je rekla, vježbi zaštite svoje sjeverne pomorske rute na Arktiku. Ministarstvo obrane priopćilo je da su krstareće rakete Vulcan, Granit i Onyx ispaljene na mete udaljene više stotina kilometara. Te su mete u Beringovom moru simulirale neprijateljske brodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe su održane na ruskom poluotoku Čukotka te u Čukotskom i Beringovom moru, a nadgledao ih je admiral Nikolaj Jevmenov, glavni zapovjednik ruske mornarice. Rusija želi pokazati svoju sposobnost projiciranja sile na Arktiku i Dalekom istoku, ocjenjuje Reuters.

Isplivale fotografije uništene ruske podmornice?

16.00 - Internetom kruže fotografije koje pokazuju uništenu rusku podmornicu. Slike, koje je podijelio Conflict Intelligence Team (CIT), navodno otkrivaju podmornicu koja je oštećena u Sevastopolju.

Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sky News doznaje da su u napadu korištene britanske krstareće rakete, koje su također pogodile ruski ratni brod. Slike na društvenim mrežama zabilježile su eksplozije i plamen kako hara područjem u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo