Play ponuda

MIŠLJENJE ZNALACA / Više od 30 stručnjaka otkrilo svoj stav o ratu u Ukrajini: Evo što su rekli o ishodu sukoba, Putinu, nuklearnom oružju, obuci Ukrajinaca…

Image
Foto: Profimedia

Anketiranim stručnjacima postavljeno je devet pitanja, a za svako ponuđeno pet odgovora u rasponu od aposlutnog slaganja do apsolutnog neslaganja

24.2.2023.
21:16
Profimedia
Play ponuda

Povodom godišnjice invazije Rusije na Ukrajinu televizija N1 provela je anketu u kojoj su sudjelovala 33 domaća stručnjaka za vanjsku politiku, međunarodnu sigurnost, diplomaciju, vojna pitanja, politiku i geopolitiku, a o ključnim pitanjima rata u Ukrajini. Postavljeno im je devet pitanja, a za svako ponuđeno pet odgovora u rasponu od aposlutnog slaganja do apsolutnog neslaganja.

Prvo pitanje bilo je o tome kakav će biti rasplet rata, a trećina ih je rekla da će to biti pregovori na kojima će Ukrajina izgubiti dio teritorija, trećina ih se s takvim raspletom niti slaže niti ne slaže, dok preostala trećina ne vjeruje u takav rasplet.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jasniji zajednički stav izrazili su kazavši kako ne vjeruju da će rat završiti pregovorima na kojima će izravno razgovarati Moskva i Washington. S takvom se konstatacijom ne slaže više od polovice anketiranih. Također, ne vjeruju u kraj rata pregovorima u ovoj godini. S takvom se konstatacijom 'apsolutno' nije složio nitko, a složilo se tek šest posto stručnjaka, iako nije baš posve jasna razlika između 'apsolutnog' i 'običnog' slaganja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Više od dvije trećine sudionika ankete televizije N1 smatra da bi Hrvatska trebala obučavati ukrajinske vojnike, a dvotrećinski su konstatirali i da bi takva obuka bila tek simbolička podrška Ukrajini bez konkretnog utjecaja na bojištu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Na pitanje hoće li ishod rata biti smjena režima u Rusiji i Putinov politički kraj, nitko nije rekao da se s tom konstatacijom apsolutno slaže, dok se 'samo' složilo njih 24 posto. Niti se slaže niti ne slaže 46 posto, ne slaže se 18 posto, a apsolutno se ne slaže 12 posto stručnjaka.

shimmer fallback
shimmer fallback

Također, s konstatacijom da Rusija u postojećim granicama neće postojati kada rat u Ukrajini završi nitko nije rekao da se apsolutno slaže, dok ih je čak 59 posto reklo da se s tom tvrdnjom ne slaže.

shimmer fallback
shimmer fallback

Više od trideset stručnjaka upitano je i o tome koliko je vjerojatan najcrnji scenarij - upotreba nuklearnog oružja. Čak 70 posto njih se ne slaže ili apsolutno ne slaže da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje. A da će ga upotrijebiti smatra samo 3 posto.

shimmer fallback
shimmer fallback

Slično su odgovorili i na vrlo slično pitanje o tome hoće li rat u Ukrajini dovesti do globalnog nuklearnog sukoba. Na koncu, evo i grafike N1 s popisom većine stručnjaka koji su sudjelovali u anketi.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda