AGRESOR POD NAPADOM / Dronovi ponovno posijali kaos na ruskom teritoriju, a Moskva tvrdi i da su presreli dva Storm Shadowa: 'Znamo tko je odgovoran!'

Image
Foto: Ilustracija/Profimedia

Ukrajina je u subotu dronovima napala naftnu infrastrukturu duboko unutar Rusije, što uključuje i stanicu naftovode Družba u regiji Tver koji prenosi naftu iz zapadnog Sibira do Europe

27.5.2023.
15:50
Ilustracija/Profimedia
Play logo

Građevinski radnik ubijen je ukrajinskom granatiranju ruskog graničnog sela Plehova, objavio je guverner regije Kursk na Telegramu u subotu, na dan kad je zračnim napadima pogođen niz lokacija u Rusiji.

Nedaleko od Plehova traje gradnja obrambenih linija na granici s Ukrajinom, rekao je guverner Roman Starovoit koji je objavio vijest o stradanju građevinskog radnika. Reuters nije uspio potvrditi ili odbaciti njegovu tvrdnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci povremeno pozdrave vijest o napadu

Ukrajina je u subotu dronovima napala naftnu infrastrukturu duboko unutar Rusije, što uključuje i stanicu naftovode Družba u regiji Tver koji prenosi naftu iz zapadnog Sibira do Europe, tvrde ruski mediji. Jedan od najvećih naftovoda na svijetu napadnut je s dva drona, pišu ruske novine Kommersant.

Ukrajina je posljednjih tjedana pojačala intenzitet napada na Rusiju, a New York Times u svom tekstu tvrdi kako američka obavještajna zajednica vjeruje da Ukrajina stoji i iza napada dronom na Kremlj ranije ovaj mjesec.

Tverske vlasti u subotu pišu da je jedan dron pao blizu sela Erohino, smještenom oko 500 kilometara od granice s Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina nije javno priznala da gađa ciljeve unutar Rusije, no viši dužnosnici u Kijevu su povremeno pozdravljali vijesti o uspješnim napadima dronovima na ruskom tlu. Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar subotnjeg incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTAVLJAJU SE NAPADI? /

Ruska regija Belgorod ponovno pod ukrajinskom paljbom?

Image
NASTAVLJAJU SE NAPADI? /

Ruska regija Belgorod ponovno pod ukrajinskom paljbom?

Napad na Pskov

Naftovod Družba, izgrađen tijekom Sovjetskog Saveza, ima kapacitet od 2 milijuna barela dnevno, no od početka ruske invazije koristi se puno manje jer Europa pokušava postati energetski neovisna od Rusije. Njegov operater Transnjeft je ranije ovaj mjesec objavio da je napadnuta stanica za punjenje Družbe u ruskoj regiji koja graniči s Ukrajinom.

Napad dronovima u subotu je izazvao eksploziju i u ruskoj Pskovskoj oblasti, blizu granice s Bjelorusijom, pri čemu je oštećena administrativna zgrada naftovoda, rekao je guverner Mihail Vedernikov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgrada je oštećena kao rezultat napada dviju bespilotnih letjelica", kazao je Vedernikov. Dodao je da nije bilo žrtava i da će operativna grupa koja je na terenu donijeti konačne zaključke.

Incident se dogodio blizu sela Litvinova, manje od 10 kilometara od ruske granice s Bjelorusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ruske snage presrele dvije britanske rakete Storm Shadow'

Ruske snage presrele su dvije dalekometne krstareće rakete Storm Shadow koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je također objavilo da je presrelo i američke rakete kraćeg dometa lansirane sustavom HIMARS te rakete HARM, te da je srušilo 12 dronova u zadnja 24 sata. 

Rusija nije navela gdje su se ta presretanja dogodila, no objavu je iznijela na dnevnoj konferenciji za novinare na kojoj izvještava o tijeku svoje invazije na Ukrajinu koju od početka naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Agencija Reuters nije mogla odmah provjeriti izvješća s bojišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo Reutersu na zahtjev za komentarom.

Dužnosnici iz Kijeva prethodno su rekli da će oružje isporučeno iz zapadnih zemalja biti isključivo upotrijebljeno na ukrajinskom teritoriju protiv ruske vojske. 

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo