OBAVJEŠTAJNI IZVJEŠTAJ / Šefica američkih špijuna predstavila svoju analizu rata: 'Putin je svjestan svojih limita, a evo na što je trenutno usredotočen'

Image
Izvor: Profimedia

Direktorica Nacionalne obavještajne službe nije decidirano odgovorila na pitanje može li Ukrajina tijekom planirane proljetne protuofenzive vratiti okupirane teritorije

9.3.2023.
9:10
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ne vjerujemo da se ruska vojska može oporaviti od gubitaka u Ukrajini i ostvariti značajnije teritorijalne dobitke ove godine", izjavila je šefica američke obavještajne službe Avril Haines, ali je upozorila kako Vladimir Putin i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe nije decidirano odgovorila na pitanje može li Ukrajina tijekom planirane proljetne protuofenzive vratiti okupirane teritorije. "To će ovisiti o više čimbenika poput, primjerice, kolike će gubitke Ukrajina imati u ljudstvu i opremi. Trenutno je u tijeku mukotrpan, iscrpljujući rat u kojem nijedna strana nema definitivnu vojnu prednost", rekla je Haines na otvorenoj sjednici Senatskog odbora za obavještajne poslove.

Image
VOJNO TERENSKA BOLNICA /

Bolnica u Bakhmutu mjesto je smrti, očaja, ali i nade. Strašno mjesto spasa hrabrih ukrajinskih ratnika

Image
VOJNO TERENSKA BOLNICA /

Bolnica u Bakhmutu mjesto je smrti, očaja, ali i nade. Strašno mjesto spasa hrabrih ukrajinskih ratnika

Putin svjestan limita

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je kako bi Bahmut mogao pasti kroz nekoliko dana, a Haines taj grad na istoku Ukrajine ne smatra važnim strateškim ciljem. "U ruskoj vojsci vlada nestašica osoblja i streljiva, disfunkcionalnost unutar vojnog vodstva, iscrpljenost, ali i moralni izazovi te visoke žrtve", kaže Haines.

"Putin vjerojatno bolje razumije limite onoga što njegova vojska može postići i čini se da je za sada usredotočen na skromnije vojne ciljeve", kazala je šefica Nacionalne obavještajne službe.

"Bit će im sve veći izazov održati čak i sadašnju razinu ofenzivnih operacija u nadolazećim mjesecima i posljedično, mogli bi se u potpunosti prebaciti na držanje i obranu teritorija koje sada zauzimaju", poručila je.

Haines nije rekla slažu li se američki obavještajci s procjenom da što dulje rat traje, to su Putinove šanse za uspjeh veće. Međutim, izrazila je dozu opreza u vezi s izgledima Ukrajine u očekivanoj protuofenzivi u nadolazećim mjesecima.

Kineska prijetnja

Haines nije spomenula još jedan faktor, brzinu isporuke zapadne vojne opreme, koju Kijev prikazuje kao odlučujuću. Govorila je o pitanju hoće li Kina opskrbljivati ​​Rusiju oružjem i vojnom opremom, sugerirajući da je Peking trenutno neodlučan koliko daleko da ide tim putem.

"Vidimo da pružaju pomoć Rusiji u kontekstu sukoba. U situaciji su u kojoj im je sve neugodnije zbog pomoći koju pružaju Rusiji i ne žele to činiti toliko javno", poručila je.

Unatoč borbenoj retorici Xija Jinpinga i drugih u kineskom vodstvu, Haines je rekla da je Xi htio izbjeći daljnje američke sankcije zbog usklađene procjene američkih obavještajnih službi. "On želi razdoblje relativnog mira kako bi Kini dao vrijeme i stabilnost koja joj je potrebna za rješavanje rastućih domaćih poteškoća", rekla je Haines.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču