Prodavanje seksualnih usluga / Prostitucija preselila s ulica: U dva dana otkrili smo više prostitutki nego policija u cijeloj godini

Istražili smo gdje se odvija prostitucija i boji li se itko u tom poslu policije

9.1.2019.
20:30
VOYO logo

Prolazivši svojim starim radnim mjestom, ulicom Gajevom bivša prostitutka kaže da se osjeća malo čudno. Na pitanje koliko dugo nije bila tamo, odgovara sljedeće: "Deset godina". 

"Uopće nisam prošla Gajevom. Ako i jesam onda isključivo preko dana, ali navečer ne.  Nikada. Deset godina. A radila samo puno ovdje. I previše. Puno i previše, 30 godina", objašnjava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvat ćemo je Mira. I jasno vam je zašto ne želi otkriti identitet. Posao prostitutke napustila je prije deset godina. Ali sjećanja se ne može riješiti. "Čega se prvog sjetite sad?", upitali smo je. 

"Sjetim se kako sam bila blesava. Eto čega se sjetim. I naivna. U to doba ja sam bila curica kad sam tu došla. I izgledalo je grdo. Grdo. I ne volim uopće ovu ulicu, zato je ja izbjegavam. Uz milijun lukova izbjegavam ovu cestu, jednostavno mi je grdo. Ne volim, jednostavno ne volim se uopće prisjetiti, kao da to nikada nije bilo, makar se to ne može zaboravit.  Ali, kao da nikada nije ni postojalo. Tak se bar trudim da bude", kaže Mira, bivša prostituka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dame noći preselile na virtualne adrese

Više od pola života provela je ulici Gajeva. Svaki dan. Na upit koliko dugo bi bila na u ulici, odgovara sljedeće: "A dok ne bi netko naišao, od gostiju. Ako  naiđe onda smo znali otići, ako ne onda tu tri-četiri sata. Kad mi dojadi onda odem doma."  

"A jel bi se vratili onda koji put ono nakon što jedan ode?", upitali smo je. "Ne. Ne. Nisam ja bila, kako da vam kažem, ja sam bila skromna. I dan danas sam takva. Nisam sad da mi treba biti milijun", odgovara Miraa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Gajeva osvjetljena i u njoj više nema noćnih dama. Preselile su se na neke druge, virtualne adrese. Oglasnik ih je prepun. I nema tu baš nekog skrivanja. Možda im ne vidite lice, ali jasno je što nude. Pri pozivu upućen na broj ponuđen u jednom od oglasa koji nude seksualne usluge, dobili smo sljedeću ponudu: "Prostor vam je u Španskom gdje dobivate za 500 kuna pola sata i u koju je uključena klasika što znači da se dobiva masaža, oralno i odnos. Ako želite uzeti dvije cijena je 800 kuna", kazao je nepoznati glas koji se javio na zvani telefonski broj. 

Neke rade same, a neke su dobro organizirane

Jedan drugi oglas nam je ponudio za pola sata oralno i odnos cijenu od 400 kuna, dok bi sat iznosio 600 kuna. Na upit da li su kondomi obavezni smo dobili jasan odgovor da se oralno može bez kondoma dok su za odnos obavezani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke rade same, a neke su očito dobro organizirane. Na pojedinačne oglase se nudi izbor od više od jedne prostituke te smo naišli na oglas koji je nudio do četriju prostituka na izbor. 

"I kako je taj prvi put izgledalo?", upitali smo Miru. "Ne znam ni ja, više se i ne sjećam nakon toliko godina. Tko je bio, kako je bilo, pojma nemam, zaista se ne sjećam više nakon tolikih godina. Jer previše je godina prošlo, sad je i 40 već", odgovara nam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ste se osjećali? To pamtite vjerojatno", pitala ju je naša repoterka. "Pa grozno. I sad se osjećam grozno i onda sam se osjećala još groznije. Sljedeći put mi nije bilo lakše. Meni je bilo stalno grozno, ali nisam imala izbora. On je mene tuko i skoro me i ubio. Svašta je bilo", kaže Mira. 

On je svodnik u kojeg se zaljubila i tako je sve počelo. "Pa nisam ja za sebe radila nego za njega. Kao i sve ove što rade", objašnjava Mira  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit da li je dobivala išta od novaca odgovara: "Više sam bila gladna nego što sam imala. I gladna i žedna više nego što sam ja imala od toga. Ništa, a kažem tako ne samo ja nego sve mi", kaže Mira. 

'Koliko ih je bilo... od pjevača do onih iz Sabora'

Pitali smo je da li je pokušavala prestati s time i naći neki drugi posao, odgovorila je da nije. Objasnila nam je da, nakon što bi se pojavio klijent, prema dogovoru se odlazilo ovisno o tome gdje je klijent htio. Stoga se išlo i u auto i u hotele, stan ili kuću klijenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda, kaže, moliš Boga da je normalan. Jer doživjela je svašta. "Najgore je bilo kad je bio rat. Onda je bilo najgore. Između ostalog pištolj mi je bio pod vratom. I rekla sam pucaj, jedanput ćeš, nećeš nikad više. Samo jedanput ćeš, nećeš nikad više. Jer da sam mu dozvolila da vidi da se ja bojim, danas me ne bi bilo", objašnjava Mira. 

Bilo je, dodaje i normalnijih. Barem na prvu. "Koliko ih je bilo, od pjevača, glumaca, od ovih iz Sabora, mislim.. To nije čudno, pa i oni su samo ljudi s potrebama. Nećete vjerovati, ali i svećenici su dolazili", govori nam Mira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golemi interes klijenata

Danas je svima njima puno jednostavnije doći do te ilegalne zabave. Reklamiraju se i razne opuštajuće masaže. Na poziv upućen prema jednom takvom oglasu dobili smo sljedeći odgovor: "Masaža cijelog tijela sa ručnim završetkom. Može i body to body masaža, vrsta tajlandske masaže body to body gdje je golo tijelo na golo tijelo. Pola sata vam je tajlandska 300 kuna."

Većina ih se odvija u privatnim stanovima, ali postoje i regularni saloni za njegu tijela unutar kojeg djevojke uopće ne skrivaju čime se bave. "Body to body, opuštajuća masaža sa sretnim završetkom možete birati da li ćete na pola sata, 45 minuta ili sat vremena. Cijena je 300 kuna, pola sata dok je sat vremena 500 kuna", ponuda je koju možete dobiti u jednom od takvih salona. To je osnovni paket. Seks dogovarate s djevojkom kad uđete u sobu za masažu. Objašnjava nam to i gospođa koja u oglasniku traži djelatnice za svoj salon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit da li postoje dodatni dogovori dobili smo sljedeći odgovor: "Da, može se dogovoriti. Klasično znači kao i svi saloni  da radimo opuštajuće masaže, masaže tipa body to body. Znači to su ručne masaže s ručnim završecima. Ukoliko osoba želi raditi nešto više, drugačije vrste završetaka, ako me kužite, može, nije problem. To je stvar dogovora u sobi osobe s dotičnom osobom koja dođe.

Tako da, ja sa tim nemam ništa. Mene u principu samo zanima da li ta soba želi pola sata ili sat vremena što znači  da koliko ste vi unutra tako ja to i naplatim. Eto, meni je samo to bitno. A ostalo vi možete tisuću kuna računati koliko god, to je vaša stvar koliko vi računate, mene zanima samo pola sata ili sat vremena sobe", dobili smo odgovor anonimne osobe koja radi u salonu erotskih masaža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes je očito golem, barem ako je suditi prema tome koliko je puta oglas otvoren. "Sad ide Božić, Nova godina, sad će biti stvarno posla. A mislim stvarno nema problema nikakvih. Stvarno nema nikakvih problema, ni sa policijom. Nema problema jer ja sam dvije godine tamo, ne bih bila da ima ikakvih problema sigurno, znači ne bih bila tamo odavno", kaže nam anonimina osoba koja radi u salonu erotskih masaža. 

Navraćali bi joj i policajci koji su je uhićivali

Upitali smo Miru koliko je često bila na policiji. "A da mi je toliko novaca koliko sam puta bila tamo, bila bih milijunašica vjerujte mi. Bilo je situacija gdje bi prenoćila tamo, a i situacija i da sam po deset dana bila u zatvoru, a i po 30 dana, ovisi o sucu", priča Mira.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često bi ti isti policajci koji su je uhićivali, kaže, navraćali kasnije, bez uniforme, po njezine usluge. Bilo je tada puno više posla na ulici i za jedne i za druge. Danas, ove koje su ostale na zagrebačkom asfaltu, ordiniraju po Marulićevoj.

Dvije večeri smo obilazili Marulićevu i nema ih. Jedino što zapravo možemo zaključiti – ili je prehladno ili je istina u neslužbenoj informaciji koju smo doznali da je postignut dogovor s policijom da se u 12 mjesecu, dok traje Advent maknu s ulice.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upit smo poslali i policiji. Nevjerojatno je da smo u dva dana koliko smo snimali ovu priču tako lako došli do prostitutki koje, po ovome što smo čuli i vidjeli, nesmetano rade godinama. 

'Svi bi u tom odnosu dobivali što žele'

Najstariji zanat na svijetu očito se ne može iskorijeniti. Jedno od rješenja kako bi ga se moglo staviti pod kontrolu je legalizacija. Ali, nije ovo zemlja u kojoj će se o tome skoro raspravljati. Jer dežurni moralisti brinu o braku i kršćanskim vrijednostima. Barem po danu. Po noći često prijeđu na mračnu stranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina da, 80 posto njih je bilo oženjeno, 80 posto. Valjda su mislili da će nekaj drugo dobiti od nas, a ne od svoje žene", kaže Mira.  

Svi bi u tom odnosu dobivali što žele. Koliko god čudno zvučalo. "Jednostavno sam navikla nakon toliko godina, naviknete se. Ja vam drugačije ne mogu objasniti. Ne mogu ni sebi. A jednostavno se navikne čovjek. Meni je to bilo isto kao da idem na posao", kazala je Mira.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mira je otvoreno s nama podijelila svoju priču. Samo zato da upozori sve mlade cure da ne odaberu put kojim je ona hodala 30 godina. "Ja to ne mogu promijeniti, voljela bih da mogu, ali ne mogu", kaže Mira. 

Pitali smo je da joj je danas 18 godina bi li krenula tim putom? Odgovorila je: "Ne, sigurno ne." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo