Posljednji popis kancerogena

Saharin maknut s liste uzroka koji uzrokuju karcinom, dok su duhan i alkohol dodani

Nacionalni institut za medicinske znanosti (NIEHS) pri vladi SAD-a, izvijestio je u redovnom izvješću, koje se daje dva puta godišnje, o uzrocima za koje se opravdano sumnja da su kancerogeni. Tako je saharin maknut s liste kancerogena, ali je dodano 14 novi tvari, uključujući dim cigarete koji je opasan i za pasivne pušače te alkohol.
Uz njih su listi dodani sunčeva svjetlost, kvarc-lampe i lijek protiv raka dojke, tamoxifen. Rečeno je da i neki drugi lijekovi za liječenje raka mogu uzrokovati druge karcinome, no smatra se da je korist veća od štete.

Iako se duhan već dulje vremena nalazi na listi kancerogena, u posljednjem je izvješću dodana i napomena da može prouzrokovati rak jezika i u pasivnih pušača, što je dokazano u supruga i suradnika pušača, kod kojih je zamijećen visok porast raka jezika. Što se tiče alkohola, on se već dulje vremena povezuje sa rakom usta, ždrijela, grkljana i jednjaka, a može uzrokovati i rak jetre i grudi.

Potpuno se izvješće NIEHS-a s čitavom listom od 218 kancerogenih tvari može naći na stranici EHIS-a, američkoj Informativnoj službi za medicinske znanosti.

Povratak na Net.hr