Otkriveno zašto se Jobs uvijek oblačio jednako

Poznate plave traperice i crna dolčevita inspirirani su Sonyjevim radnicima, prema informacijama objavljenim u dolazećoj biografiji Stevea Jobsa, koju je napisao Walter Isaacson.

12.10.2011.
12:35

Ryan Tate iz Gawkera dobio je direktno od Isaacsona dio iz knjige koji se odnosi na Jobsove navike odijevanja.

Osamdesetih godina Jobs je bio na turneji po Sonyjevim tvornicama i tamo je vidio zaposlenike koji su svi bili isto odjeveni. Rečeno mu je da zaposlenici nose uniforme jer nakon 2. svjetskog rata mnogi Japanci nisu imali ni za odjeću, pa im je Sony osigurao ove uniforme. Tijekom vremena, svaka tvrtka u Japanu razvila je svoj vlastiti stil i to je za zaposlenike bila obveza.

Jobs je mislio da bi istu stvar mogao učiniti i za Apple. No, pokazalo se da je to bila njegova velika pogreška.

Sony, koji je vrlo cijenio dobar stil, angažirao je poznatog dizajnera Isseya Miyakea da mu dizajnira uniforme. To je bila jakna napravljena od najlona otpornog na paranje s rukavima koji su se mogli skinuti na patent zatvarač, tzv. ciferšlus kako bi se dobio prsluk.

Jobs je tako nazvao ovog dizajnera i zamolio ga da mu dizajnira prsluk za Apple. Ili prema Jobsovim riječima kako se navodi u biografiji: "Vratio sam se s nekim uzorcima i rekao svima kako bi bilo sjajno kada bismo svi nosili te prsluke. Oh čovječe, bio sam izviždan na pozornici. Svi su mrzili tu ideju".

Ipak, tijekom tog razdoblja Jobs se sprijateljio s Miyakeom i redovito ga je posjećivao. Tako mu je jednom došao s idejom da mu Miyake dizajnira uniformu, ali samo za njega. Trebala mu je zbog, kako je rekao, dnevne praktičnosti, ali i zbog svoje mogućnosti da prenese njegov stil.

"Stoga sam zatražio od Isseya da mi napravi neke njegove crne dolčevite koje su mi se svidjele i on mi je napravio stotine takvih".

Kada je Jobs ispričao ovu priču, Isaacson je ostao pomalo iznenađen nakon čega se Jobs, primijetivši njegovo iznenađenje, ustao i pokazao mu svoj ormar.

"To je ono što ja nosim", rekao je. "Imam ih dovoljno do kraja života".

Prethodni članci: arti-201110070377006 arti-201110080020006 arti-201110060375006 arti-201101180397006

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali