Propala je jedina domaća industrija olovaka koja je desetljećima poslovala pod slavnim brendom velikog hrvatskog inovatora Svetozara Penkale. Zbog insolventnosti u iznosu od 1,2 milijuna kuna, uz potvrdu Fine, TOZ Tvornica olovaka Zagreb je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 16. srpnja završila u stečaju, piše Poslovni dnevnik.

Uslijedit će prodaja imovine kako bi se namirili vjerovnici. Riječ je o 60.000 četvornih metara u Općini Gornje Vrapče na kojem je moguća stambeno-poslovna izgradnja, a čija vrijednost višestruko premašuje visinu obaveza.

Prema riječima predsjednika Uprave TOZ-a Tihomira Lalića, stečaj nisu mogli izbjeći zbog Zakona o trgovačkim društvima i Kaznenog zakona.

Muke krenule sa predstečajnom nagodbom

Lalić ističe kako na dan otvaranja stečaja prema radnicima nisu imali nikakvih dugovanja. Odnosi između dioničara i bivše Uprave su, pak, napeti pa su čak zatražili da se sudskim putem sazove Skupština radi stavljanja društva pod kontrolu što još uvijek nije dobilo epilog.

Prema riječima Tihomira Lalića, TOZ je u probleme zapao tijekom proljeća i to zbog obveza dogovorenih u predstečajnoj nagodbi, a nakon što je istekao dogovoreni dvogodišnji grace period, piše Poslovni dnevnik. Prva rata od dva milijuna kuna za obveze iz predstečajne nagodbe dospjela je 31. prosinca, a tvrtka nije uspjela isplatiti sve vjerovnike sto posto.

Na to su se nadovezali i problemi s plaćanjem obaveza, a i inozemni partner i kupac grafitnih mina za tendere u Turskoj se orijentirao na istočno tržište. Time je TOZ ostao bez posla u vrijednosti 900 tisuća kuna.

Poslovni dnevnik/Danas.hr