Play ponuda

BEZ MILOSTI / Šef najveće domaće tvrtke kaže da bi inflacija mogla rasti i do 30%: Ima oštre ideje za one koji se ne žele cijepiti

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl

'Države su učinile sve za spas gospodarstva, ali tih dodatnih 30 posto natiskanog novca moglo bi pridonijeti i rastu inflacije od 30 posto', smatra osnivač Orbica

15.11.2021.
9:17
PIXSELL, Luka Stanzl
Play ponuda

Branko Roglić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbica, najveće hrvatske kompanije te najvećeg distributera robe u Europi, kazao je u razgovoru za Novi list da su prihodi kompanije tijekom pandemije porasli za čak 120 milijuna eura.

''Postali smo praktički najveća kompanija u hrvatskim rukama. Najveća kompanija bila je Ina, ali je u pandemiji izgubila sedam milijardi kuna prihoda. Tako smo igrom okolnosti, i zato što smo dobro reagirali na pandemiju, postali prva kompanija u našoj zemlji, a koja je u hrvatskim rukama. Veća od nas je Fortenova, ali ona je samo dijelom u hrvatskim rukama'', pojasnio je Roglić.

Image
CRNA PROGNOZA /

Jedan od najbogatijih Hrvata tvrdi: 'Inflacija će biti najmanje 30 posto, sve poskupljuje, a država ne može puno...'

Image
CRNA PROGNOZA /

Jedan od najbogatijih Hrvata tvrdi: 'Inflacija će biti najmanje 30 posto, sve poskupljuje, a država ne može puno...'

'Naša roba traži se neovisno o pandemiji'

Takav poslovni uspjeh tijekom pandemije tumači činjenicom da se roba koju distribuira Orbico jednako traži, neovisno o tome sjede li ljudi kod kuće ili odlaze na posao.

''Radi se o proizvodima za široku potrošnju, kao što je osobna higijena. Njihova je prodaja ostala na istoj razini. S druge strane, neka su poduzeća u pandemiji stradala, pa su njihovi brendovi pripali nama. U nekim smo područjima nešto izgubili, recimo u turističkoj djelatnosti i u prodaji kozmetike. Međutim, puno smo više dobili na prometu modnih proizvoda, tenisica i cipela'', kazao je Roglić najavivši da Orbico uskoro u Sofiji otvara jedan od najvećih logističkih centara.

Osvrnuo se i na rast cijena, odnosno inflaciju iznijevši nimalo optimistično predviđanje.

''Moja je procjena da bi se inflacija u dogledno vrijeme mogla popeti na 30 posto, kod nas i u Europi'', kazao je Roglić.

'Izlazak iz krize neće biti jednostavan'

Svoju procjenu objašnjava potrebom za golemim novcem u uvjetima pandemije, koje su centralne banke bile prisiljene tiskati.

''Mislim da se dodatno tiskalo oko 30 posto novčane mase kako bi gospodarstvo ostalo na nogama. Nije bilo puno izbora, jer ako gospodarstvo poklekne, pokleknut će i države koje će ostati bez prihoda. Ukratko, države su učinile sve za spas gospodarstva, ali tih dodatnih 30 posto natiskanog novca moglo bi pridonijeti i rastu inflacije od 30 posto. Cijene strmoglavo rastu na brojnim područjima. Samo u građevinarstvu čelik je poskupio 100 posto, a jako su skočile cijene drva, aluminija i ostalih materijala koji se ugrađuju u stanove, kuće. Možemo očekivati da će stanovi poskupjeti za nekih 50 posto. Primjerice, u središtu Ljubljane stanovi se već prodaju za pet do sedam tisuća eura po kvadratu, a u ostalim dijelovima grada teško ih je naći po cijeni manjoj od četiri tisuće eura. Mislim da ćemo morati biti strpljivi i da izlazak iz krize neće biti jednostavan'', kaže.

Kazao je i da bi država trebala racionalizirati svoje troškove i rasteretiti gospodarstvo koje trenutno ima tijesne profite, nerijetko i gubitke.

Pohvale Plenkoviću: Ima velik ugled u EU-u

Što se tiče Hrvatske, kaže, rješenjem smatra europski novac.

''Istina, to nije helikopterski novac i on se ne može dobiti bez ispunjavanja određenih uvjeta. Taj novac dolazi za određene projekte koje moramo realizirati'', rekao je Roglić za Novi list.

Pohvalio je i premijera Andreja Plenkovića rekavši da uživa jako dobar ugled u Europskoj uniji te da je i stoga Hrvatska dobila veći europski novac od onoga što bi joj pripalo s obzirom na njezinu veličinu. Taj bi novac, dodaje, trebao ići zdravim tvrtkama.

'Ako se netko ne želi cijepiti, neka sam snosi troškove liječenja'

Kazao je i da je država dobro reagirala na širenje zaraze, ali smatra da je još prije nekoliko mjeseci trebalo uvesti strože epidemiološke mjere.

''Nisam za novo zatvaranje. Zauzimam se za obavezno cijepljenje ljudi. Smatram da nikome tko nije dva puta cijepljen, ili nema covid-potvrdu, ne bi trebalo dopustiti ulazak u dućan, pa ni u zdravstvene ustanove. Ako se netko ne želi cijepiti, trebao bi sam snositi i troškove svoga liječenja od koronavirusa'', kazao je Roglić.

Play ponuda
Play ponuda