Vidošević otkrio tajnu svoga uspjeha

Nadan Vidošević će, čini se, makar 20 godina upravljati Hrvatskom gospodarskom komorom. Izjavio je da se mora mijenjati mentalitet jer 'neuspješni krive druge za svoje grijehe'.

5.9.2011.
18:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Reizabrani šef Hrvatske gospodarske komore obratio se medijima nakon skupštine HGK poručivši da on, kao Nadan Vidošević, i ostali subjekti koji su dio Komore ne mogu napraviti "apsolutno ništa ako tu ne budu i druge sastavnice društva - politike, civilnog društva, vjerskih zajednica" kako bi se dogovorilo što se treba činiti dalje.

"Postoji svijet koji se dijele na uspješne i neuspješne. Uspješni traže rješenja, bore se, žrtvuju se i na kraju uspiju. Oni koji su neuspješni, u pravilu, bez iznimke za sve svoje grijehe krive druge, ali se ne miču s mjesta", kazao je Vidošević.

Budući da je Hrvatska gospodarska komora neposredno prije izbora novog-starog predsjednika predstavila analizu stanja u gospodarstvu oslikavši ga mračnim tonovima, Vidošević je upitan koliko sebe smatra odgovornim za to, nakon 16 godina vođenja HGK.

"HGK je 95' i 96' godine insistirala na približavanja CEFTA-i. Politika to, na žalost, nije prihvatila. HGK je inzistirala na industrijalizaciji i promjeni tečajne i fiskalne politike... Ukazivala ne na trend nelikvidnosti 1998. godine, ni to nije prošlo", nabrojao je Vidošević, kriveći politiku.

"Neću reći da sam odgovoran, ali mi je žao što to nisam uspio progurati, svi mi", kazao je Vidošević i uputio nas na knjigu "Hrvatska - društvo i država blagostanja" koju je HGK izdala neposredno pred Vidoševićev reizbor, a u kojemu je, kaže on, njegov program za djelovanje Komore.

Naš rast BDP-a je 'kap vode u pustinji'

Za rast BDP-a od 0,8 posto kazao je nije dovoljno, ali je dobro u smislu nagovještaja i bit će dobro ako se rast nastavi.

"Naravno da i kap vode u pustinji žednome znači puno", kazao je, dodajući da će Hrvatskoj uskoro trebati rast BDP-a 10 posto.

Opovrgnuo je da će se uključiti u kampanju za parlamentarne izbore, jer je "Komora dovoljan instrument koji može nuditi rješenja". Podržat će onu stranu koja poruči da će imati dovoljno snage za reforme u društvu. Sanja, kaže, o trenutku kad će brazilska predsjednica u Hrvatskoj biti megazvijezda, kao i predstavnici investitora i vlasti Kine i Indije.

Tvrdi da ga je iznenadio njegov izbor.

"Ja moram priznati da je. Očekivao sam da će, kao i uvijek, biti protukandidata, no oni su se počeli pojavljivati u zadnjih par dana. I struktura kandidata je odraz stanja društva u kojem se nalazi", kazao je.

Ako poduzeće ne može platiti članarinu HGK, koji je smisao tog poduzeća?

Nadana Vidoševića upitali su smatra li poput pojedinih članica Hrvatske udruge poslodavaca da je članarina HGK previsoka, a on je odgovorio da ju je skupština Komore u zadnje dvije godine u dva navrata smanjivali.

Ona je postavljena tako da veliki plaćaju puno, mali manje, dok je velikim kompanijama to olakšanje značilo i do 30 posto manje članarine od onih koje su plaćali prije.

"Procjena je da članarina od 55 kuna mjesečno nije opterećenje za bilo koga. Ako poduzeće ne može financirati 600 kuna godišnje servis koji HGK pruža bez personala, onda je u pitanju smisao rada takvog poduzeća", kaže reizabrani šef HGK.

Liberalizam više ne funkcionira

Pitali su ga i što misli dalje, odnosno osjeća li zamor svojim dugim boravkom na funkciji i činjenicom da je gospodarstvo u teškoj situaciji. Na to je spremno odgovorio.

"Svijet se našao u situaciji da nema dovoljno resursa i da se moraju drugačije dijeliti. Liberalizam kao koncept više ne funkcionira, treba naći novi koncept koji će omogućiti preživljavanje u ograničenim globalnim resursima. U takvim uvjetima se pojavljuju novi gospodari svijeta i tu Hrvatska ima briljantnu, povijesnu šansu po prvi puta biti čimbenik stabilnosti u prostoru i predmet tuđih interesa gdje će štititi svoje".

Vezani članci:

arti-201106130200006 arti-201109040231006 arti-201104060152006 arti-201104140859006 arti-201109050140006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali