U što svoj novac ulaže najbogatiji čovjek u SAD-u?

Bill Gates je najpoznatiji po milijardama koje je zaradio preko Microsofta te po filantropskom radu koji je uslijedio nakon bogaćenja.

23.9.2012.
9:10
VOYO logo

Kako piše magazin Forbes, Gatesova neto vrijednost više nije vezana uz burzovnu 'izvedbu' tvrtke koju je osnovao prije trideset sedam godina. Zbog redovne prodaje dionica, Microsoft danas čini samo jednu petinu Gatesove imovine. Kad je Forbes lani slagao top listu 400 najbogatijih Amerikanaca, tada je taj udio iznosio četvrtinu njegove imovine.

Sve vezano uz fond Cascade Investment LLC

Ostatak Gatesova bogatstva je zapravo vezan uz investicijski subjekt Cascade Investment LLC, kojem se sjedište nalazi u Kirklandu, savezna država Washington, do kojeg se brzo može stići iz sjedišta Microsofta u Bellevueu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Cascadeu se ne zna mnogo, piše Forbes, ali iz njihovih investicijskih pozicija može se vidjeti kako najbogatiji čovjek u SAD-u stavlja svoje oklade.

"Možda pomalo iznenađujuće, kralj techa favorizira dosadna ulaganja u stilu Warren Buffeta, poput diversifikacije imovine. Ove godine, na primjer, Gates je kupio dionice Republic Services, koja okuplja 334 tvrtke koje se bave odvozom smeća, 191 aktivno odlagalište i 74 postrojenja za reciklažu. Gates je neko vrijeme bio veliki dioničar u Republic Services, ali ove je godine povećao svoj udio za 16%, te sad ima oko 2,2 milijarde dolara vrijednih dionica", piše magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobili i specijalizirane kemikalije

Nadalje, Gates je za 17 posto povećao svoj udio u mreži auto distributera AutoNation, čime njegov ukupni udio u vrijednosti dionica iznosi 680 milijuna dolara.

Veliki komad Gatesova bogatstva čini i udio u firmi Ecolab koja se bavi specijaliziranim kemikalijama koje se koriste za čišćenje (npr. klijenti su im velike kompanije koje se bave hranom, za koje osiguravaju poštovanje higijenskih propisa, poput Pepsija, Nestlea, McDonald'sa...), u kojoj ima 1,8 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cascade također ima aktivnu ulogu u nekim od svojih najvećih investicija. Šef Cascadea Michael Larson je direktor nekoliko tvrtki u koje je uložio u ime Gatesa, uključujući Republic Services, Autonation, Group televisa i Ecolab, piše Forbes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo