U socijalnoj EU i trgovac bi zarađivao 13.000 kuna

Dvostruko veća prosječna plaća taman bi bila dovoljna za podnijeti troškove života koji neprestano rastu. S 10.

12.6.2012.
10:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uspostavu Europske socijalne unije, u kojoj bi u svim zemljama članicama bile jednake plaće i uvjeti rada, kancelarki Angeli Merkel predložili su njemački socijaldemokrati. Hrvatska prosječna plaća iznosi 5.363 kune ili 715 eura, prosjek u zemljama eurozone je 1.412 eura, malo više od toga zarađuju Nijemci – 1.550 eura, dok znatno više, 3.800 eura, iznosi prosjek zaposlenih u Luksemburgu.

U srži svega je pohlepa

"To je socijalno pravedna ideja i baš zato je neostvariva u ovakvim okolnostima u Europi. Glavne zapreke su gospodarstvenici, menadžeri i politika koji su međusobno vezani, pa će svi oni, baš kao i analitičari, ustati u obranu slobode kretanja kapitala, govorit će o gospodarskim slobodama, produktivnosti i konkurentnosti, a u srži svega toga je pohlepa. Uostalom, iz razvijenih zemalja EU-a proizvodnja se selila u nove članice zbog jeftinije radne snage. Da se ostvari ta ideja, kapital bi selio u dalekoistočne zemlje. Ali dobro je što socijaldemokrati mnogo kapitalističkije zemlje od Hrvatske tako razmišljaju, naši se mogu crvenjeti, priklonili su se neoliberalnim idejama i govore o reformama tržišta rada", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Kolike bi prosječne plaće mogli dobivati zaposleni kad bi se nekim nevjerojatnim slučajem ostvarila ideja o jednakim plaćama pokušala je okvirno procijeniti Slobodna Dalmacija, dovodeći ih uz bok s njemačkim plaćama za posljednji kvartal prošle godine.

'Ideja o jednakim plaćama je utopija'

Njemačke su plaće malo više od EU-prosjeka, pa kad bi se domaće neto plaće trgovaca od 4.610 kuna dovele u razinu njemačkih, iznosile bi oko 13.000 kuna, građevinarima bi porasle s 4.375 kuna na 12.000 kuna, ugostiteljima s 4.655 na 9.400 kuna, zaposlenima u djelatnosti informacija i komunikacija u kojima se vode izdavačka djelatnost, proizvodnja i emitiranje TV-programa, telekomunikacije... neto prosjek porastao bi s 7.371 kunu na 17.500 kuna, zaposlenima u bankama i osiguranju prosjek bi s 7.682 kune iznosio oko 17.000 kuna, javnoj upravi i obrani bi plaće sa 6.162 kune skočile na 13.400 kuna, obrazovanju s 5.495 na 15.700 kuna, zdravstvu i socijalnoj skrbi sa 6.019 kuna na 13.600 kuna...

"Ta ideja o jednakim plaćama je utopija na razini sadašnjih zakona. Bio sam govorio da treba uvesti neki miks socijalizma koji je bio nemotivirajući i kapitalizma koji je frustrirajući, pa mi je sada drago čuti da sam razmišljao u pravom smjeru. Kada bi ukinuli profitno bankarstvo sve bi se riješilo, a njemu svi plaćaju ceh – radnici, poslodavci i Vlade", kaže Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora podružnice Split Hrvatske udruge poslodavaca.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali