U socijalnoj EU i trgovac bi zarađivao 13.000 kuna

shimmer fallback

Dvostruko veća prosječna plaća taman bi bila dovoljna za podnijeti troškove života koji neprestano rastu. S 10.

12.6.2012.
10:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uspostavu Europske socijalne unije, u kojoj bi u svim zemljama članicama bile jednake plaće i uvjeti rada, kancelarki Angeli Merkel predložili su njemački socijaldemokrati. Hrvatska prosječna plaća iznosi 5.363 kune ili 715 eura, prosjek u zemljama eurozone je 1.412 eura, malo više od toga zarađuju Nijemci – 1.550 eura, dok znatno više, 3.800 eura, iznosi prosjek zaposlenih u Luksemburgu.

U srži svega je pohlepa

"To je socijalno pravedna ideja i baš zato je neostvariva u ovakvim okolnostima u Europi. Glavne zapreke su gospodarstvenici, menadžeri i politika koji su međusobno vezani, pa će svi oni, baš kao i analitičari, ustati u obranu slobode kretanja kapitala, govorit će o gospodarskim slobodama, produktivnosti i konkurentnosti, a u srži svega toga je pohlepa. Uostalom, iz razvijenih zemalja EU-a proizvodnja se selila u nove članice zbog jeftinije radne snage. Da se ostvari ta ideja, kapital bi selio u dalekoistočne zemlje. Ali dobro je što socijaldemokrati mnogo kapitalističkije zemlje od Hrvatske tako razmišljaju, naši se mogu crvenjeti, priklonili su se neoliberalnim idejama i govore o reformama tržišta rada", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Kolike bi prosječne plaće mogli dobivati zaposleni kad bi se nekim nevjerojatnim slučajem ostvarila ideja o jednakim plaćama pokušala je okvirno procijeniti Slobodna Dalmacija, dovodeći ih uz bok s njemačkim plaćama za posljednji kvartal prošle godine.

'Ideja o jednakim plaćama je utopija'

Njemačke su plaće malo više od EU-prosjeka, pa kad bi se domaće neto plaće trgovaca od 4.610 kuna dovele u razinu njemačkih, iznosile bi oko 13.000 kuna, građevinarima bi porasle s 4.375 kuna na 12.000 kuna, ugostiteljima s 4.655 na 9.400 kuna, zaposlenima u djelatnosti informacija i komunikacija u kojima se vode izdavačka djelatnost, proizvodnja i emitiranje TV-programa, telekomunikacije... neto prosjek porastao bi s 7.371 kunu na 17.500 kuna, zaposlenima u bankama i osiguranju prosjek bi s 7.682 kune iznosio oko 17.000 kuna, javnoj upravi i obrani bi plaće sa 6.162 kune skočile na 13.400 kuna, obrazovanju s 5.495 na 15.700 kuna, zdravstvu i socijalnoj skrbi sa 6.019 kuna na 13.600 kuna...

"Ta ideja o jednakim plaćama je utopija na razini sadašnjih zakona. Bio sam govorio da treba uvesti neki miks socijalizma koji je bio nemotivirajući i kapitalizma koji je frustrirajući, pa mi je sada drago čuti da sam razmišljao u pravom smjeru. Kada bi ukinuli profitno bankarstvo sve bi se riješilo, a njemu svi plaćaju ceh – radnici, poslodavci i Vlade", kaže Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora podružnice Split Hrvatske udruge poslodavaca.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču