Turistički sektor trlja ruke

Iako je odavno poznato da nas od krize samo turizam ne može spasiti, čini se da se oni koji se njime bave zaradom u prvih pet mjeseci ipak mogu pohvaliti. Najbolje je išlo turoperatorima, a njih po porastu prihoda odmah slijede kampovi.

Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih pet mjeseci 2012. godine iznosili su 6,1 milijardi kuna što, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 4,2 posto. Podaci su to Porezne uprave koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo turizma.

Turoperatorima prihodi veći za 24 posto

Gledajući po kategorijama, pravne i fizičke osobe ukupno su, primjerice, u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima u prvih pet mjeseci 2012. ostvarile prihod od 2,3 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U isto su vrijeme kampovi uprihodili 54 milijuna kuna, odnosno 14 posto više, a turoperatori 122,7 milijuna kuna ili 24 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povratak na Net.hr