Trebate češnjak? Kilogram za 'svega' 100 kuna!

Dok su domaći turisti, pa i Opatijci šokirani cijenama na tržnici, tamošnje prodavačice ističu kako su njihovi proizvodi domaći i da toliko i vrijede.

18.8.2010.
13:05

Češnjak, bijeli luk, u ovom slučaju "crveni brsečki češanj" na opatijskoj tržnici dostigao je cijenu od 100 kuna po kilogramu. Iako su tamošnji stanovnici šokirani, prodavačice tvrde kako ta cijena i jest prava vrijednost luka, za koji kažu kako je pun ljekovitih svojstava.

Paprike se na zelenoj tržnici nude po 12 kuna za kilogram, u obližnjem marketu su na akciji po 5,49 kn, ali su zato rajčice po 13,99 kn, a za takve slične, dakle ne 'domaće', koje se rijetko nađu, na tržnici se traži između 12 i 14 kuna."To je autohtoni češanj porijeklom iz Brseča, a uzgaja se u liburnijskim vrtovima i vrlo je kvalitetan, pa može ovako u vijencima potrajati i do godinu dana. Ljudi to prepoznaju i zato ga, unatoč visokoj cijeni, lako prodamo, prodali bismo ga i više, ali nema ga mnogo. Evo, i strani turisti vole kupiti naš češanj, ima jedan gost iz Italije koji svake godine dođe i kupi kilogram-dva, pa kaže da mu cijelu zimu služi kao lijek", ispričala je za Novi list jedna od prodavačica.

Cijena domaćeg češnjaka negdje je i niža, pa se kreće oko 80 ili 90 kuna po kilogramu. Onaj, pak, uvozni u prodavaonicama se može naći po 40 kuna. No, na opatijskoj tržnici, kada je riječ o visini cijena, nije sve u češnjaku.

"Istina je da se voće i povrće može malo jeftinije kupiti u prodavaonicama, ali razlika je u kvaliteti. Ako na tržnici i nije sve 'iz vrta' prodavačice, ipak je nekako prebrano i bolje nego često uvenulo i gnjilo povrće i voće na policama marketa", pojašnjava jedna Opatijka. Dodaje kako se, bez obzira na mjesto prodaje, za hranu uvijek puno potroši.

"Danas sam isplanirala za obiteljski ručak pripremiti punjene paprike. Kupila sam 60 dag miješanog mljevenog mesa, svinjetine i junetine, i to sam platila 33,50 kuna. A u to ide i jaje, i riža, i kapula, češnjak i peršin, evo macić je već 4-5 kuna... Naravno, kupila sam i kilogram paprika po 14 kuna, i kilogram pomidora za šug za paprike, opet po 14 kuna. A treba nešto i za večeru, na ribarnici sam našla lijepe inćune, ali po 30 kuna. Uzela sam kilogram, pa još malo salate, za što sam dala nekih 7 kuna. Naišla sam na lijepe istarske domaće breskve po 13 kuna, pa sam kupila i to voće. A onda, naravno, treba još i pinka kruha i litra mlijeka, te pokoji jogurt. To mi je oko 15 kuna, a još moram uzeti i današnje novine. Kako god okreneš, dolazak na tržnicu danas će me olakšati za oko 135 kuna, pa kad to pomnožiš s 30 dana, to je više od četiri tisuće kuna mjesečno koje ostavimo za hranu. Ali, naravno, velike špeže radimo u marketima, gdje za sve ostale namirnice koje se ne kupuju dnevno potrošimo još barem dvije tisuće kuna", priča ona.

Prethodni članci:

arti-201008040044006 arti-201008040053006 arti-201008030059006 arti-201008020260006 arti-201007180248006

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali