OBRAT U POSLOVANJU

TODORIĆEVO CARSTVO PONOVNO DOBITAŠ: Agrokor u samom vrhu top liste tvrtki koje odlično zarađuju

Todorićev Agrokor nakon gubitaške 2014. u prošloj se godini ponovno našao među dobitašima. Tako je samom vrhu te top ljestvice, odmah uz rame Adrisu i HEP-u.

Todorićev Agrokor lani je izbio na treće mjesto top liste hrvatskih dobitaša i to odmah iza Adrisa i HEP-a. Rezultat je to temeljen na podacima konsolidiranog izvješća o poslovanju više od 50 tvrtki koje se nalaze u tom koncernu, piše Tportal. Sjajna je to vijest za veliku kompaniju koja je nakon gubitaške 2014. s minusom od 225,5 milijuna kuna u 2015. postala dobitaš s plusom od 1,18 milijardi kuna.

Uz povoljnije makroekonomske uvjete, promjenu trenda donijeli su prvenstveno pozitivni učinci od akvizicije Mercatora. Stvaranje vodećeg maloprodajnog lanca na području pet država bivše Jugoslavije omogućilo je i rekordnu prodaju vodećih Agrokorovih prehrambenih brendova. Uz Mercator, koji je ostvario profit od 153,3 milijuna kuna, glavni pokretači rasta su Agrokorove zlatne koke Jamnica i Ledo s 400 milijuna kuna dobiti.

Sinergijski potencijali još nisu iscrpljeni

Todorić rezultatima ne skriva zadovoljstvo te ističe kako je udruživanjem s Mercatorom s 2000 dućana koncernu učvrstio položaj u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Pritom napominje kako sinergijski potencijali poslovne perspektive još nisu iscrpljeni.

Mercator
MercatorFoto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Dok u trgovačkom i industrijskom dijelu koncerna cvjetaju ruže u onom proizvodnom ipak ne ide sve baš glatko. Tako su Belje, Vupik i PIK Vinkovci zabilježili gubitke, mahom zbog smanjenih cijena poljoprivrednih proizvoda na burzama, ali i zbog sankcija Rusiji.

TODORIĆ GUBI BITKU U BIH: Konzum pada s trona najvećeg maloprodajnog lanca u susjedstvu

Muke s dugovanjima

Koncern još i dalje muku muči sa svojim financijskim položajem pa su tako dug povećali za 2,1 milijardi kuna i dosegli 45,3 milijarde kuna. U izvješću se napominje da se Agrokorov dug sastoji uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana s bankama i financijskim institucijama s tim da su im kamate,neovisno o reprogramu ipak rasle.

Dodajmo svemu da je Agrokor lani preuzeo i građevinsku tvrtku Projektgradnju u kojoj sada ima udio od 80,86 posto vlasništva. Za 57,7 milijuna kuna vraćena je kontrola nad lancem drogerija Kozmo, a u koncern je uključena i informatička tvrtka INIT te proizvođač papira Ambalažni servis.

Iz sastava koncerna izašla je poljoprivredna tvrtka Dijamant Agrar iz Zrenjanina te je prodana srpskom poduzetniku Petru Matijeviću.

Gubitak od 17 milijuna kuna Todorić trpi zbog podbacivanja Jane na američkom tržištu, te od 36,3 milijuna kuna u energetskom biznisu s tvrtkom A.N.P. energija.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr