Pogoni u kojima će se proizvoditi trajne kobasice bit će otvoreni u proljeće 2012. godine, najvjerojatnije u travnju. Prvi proizvodi iz novih pogona na tržištu se očekuju 1. lipnja iduće godine. Oba se nova objekta prostiru na više od 20.000 četvornih metara s kapacitetom većim od četiri tisuće tona mesnih proizvoda.
Direktor PIK-a Vrbovec Dragan Marčinko kaže da će tvrtka u 2011. godini imati promet od 1,7 milijardi kuna (lani je on iznosio 1,49 milijardi kuna), što je rast između 13 i 15 posto. PIK Vrbovec će u ovoj godini proizvesti 66.000 tona proizvoda od čega se 35.000 tona odnosi na svježe meso, a 21.000 na prerađene proizvode.
"U 2012. očekujemo rast od 10 posto", rekao je Marčinko za Poslovni dnevnik. Preračunato u kune, ove je godine promet svježim mesom u PIK-u bio 883 milijuna kuna, dok se 680 milijuna kuna odnosi na mesne prerađevine (ostatak prometa su žive životinje te trgovačka roba).
Kapacitet tvornice povećan devet puta
U PIK-u je zaposleno 1.500 ljudi, s tim da još oko 200 radi za popratne službe. Inače, Agrokor je posrnuli PIK Vrbovec preuzeo u isto vrijeme kad i poljoprivrednu tvrtku Belje, koja je također bila u problemima i dugovima.
U prvoj fazi investiranja sređena je infrastruktura na staroj tvornici, dok je velik zahvat težak milijardu kuna napravljen u drugoj i trećoj fazi, a radi se o novoj tvornici koja je otvorena u proljeće 2009. godine. Riječ je o proizvodnom prostoru koji se prostire na 40.000 četvornih metara.
U trenutku preuzimanja PIK-ovi su kapaciteti bili 8.500 tona (uz prihod od 220 milijuna kuna) i do današnjeg su dana povećani gotovo devet puta.
Vezani članci:
arti-201110061050006 arti-201110100637006 arti-201110030524006 arti-201110040016006