Stižu pojeftinjenja, ali to je zapravo loša vijest

Hrvatski proizvođači koji su pogođeni ruskom zabranom uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja Europske unije teško će rusko tržište u kratkom roku zamijeniti novim tržištima.

Upozorila je na to Milka Kosanović, direktorica Udruge poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

‘Pronalaženje novih tržišta za plasman proizvoda nije posao koji se može odraditi preko noći. Ukupan hrvatski izvoz u Rusiju nije velik, ali značajno utječe na pojedinačne tvrtke koje su ozbiljno računale na rusko tržište’, rekla je Novom listu Kosanović.

Novonastala situacija

Stav HUP-ove udruge tako se slaže s procjenama Hrvatske gospodarske komore da će ruskim embargom biti ugrožen manji dio, tek oko 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i da će ruska odluka ozbiljnije poteškoće prouzročiti pojedinačnim izvoznicima. Hoće li oni ipak i kada uspjeti pronaći alternativne kupce svojih proizvoda, zasad je teško govoriti, budući da domaće kompanije još uvijek analiziraju novonastalu situaciju.

Domaćim proizvođačima i industriji mogao bi dodatno naštetiti mogući povećani uvoz hrane i poljoprivrednih kultura iz drugih članica Europske unije koje također traže izlaz za svoje proizvođače. Na ‘povećani pritisak na uvoz’ upozorila je prošlog tjedna i HGK. S jedne strane, to će značiti pojeftinjenje za krajnje kupce, ali i nove probleme za proizvođače koji se sa dodatno sniženim cijenama neće moći nositi. Pritisak europskih izvoznika domaće će kompanije osjećati i na tržištima koja su im jako važna, poput BiH i Srbije.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Moguci-pad-cijena-dobar-za-potrosace-ali-i-tezak-udarac-za-hrvatske-proizvodace

Povratak na Net.hr