Play ponuda

STIŽE LI NOVA SVJETSKA KRIZA I HOĆE LI POGODITI HRVATSKU? Poznati analitičar: / 'Imate trulu jabuku i onda se ta trulež širi'

Image

Stručnjaci ipak ističu kako je Europa spremnija nego 2008., a čak i hrvatska stoji jako dobro

16.8.2019.
22:47
Play ponuda

Deutsche Bank, BASF, Bayer, Siemens i Thyssenkrupp najavljuju masivna smanjenje broja radnih mjesta te upozoravaju na smanjenje ukupnog prometa i dobiti, u izvještaju objavljenom u utorak Savezni ured za statistiku navodi da je bruto društveni proizvod u drugom kvartalu ove godine smanjen za 0,1 posto, a indikatori kojima se mjere tendencije u razvoju konjunkture pokazuju prema dolje. Usporavanje njemačkog gospodarstva moglo bi imati ozbiljne posljedice za Hrvatsku, osobito zato što Njemačka nije jedina.

Image
NJEMAČKA EKONOMIJA USPORAVA, A TO JE PROBLEM I ZA HRVATSKU. ZAŠTO? /

'Morat ćemo dijeliti otkaze. Za početak njih 10 posto'

Image
NJEMAČKA EKONOMIJA USPORAVA, A TO JE PROBLEM I ZA HRVATSKU. ZAŠTO? /

'Morat ćemo dijeliti otkaze. Za početak njih 10 posto'

Dionice na američkoj burzi padaju, a stvari, osobito za male ekonomije, dodatno pogoršavaju trgovinski rat SAD-a i Kine, Brexit koji ozbiljno podriva ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva i EU, a i Švedska bilježi blagi pad BDP-a. A to treba shvatiti ozbiljno,.

„Imamo zapravo 40 posto gospodarstva EU koje je u drugom kvartalu bilo u minusu, ostale zemlje bilježe rast od 0,4 posto, ali ovo je tipična situacija kad imate trulu jabuku i onda se ta trulež širi dalje", objasnio je za RTL ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Usprkos padu dionica na američkoj burzi, Donald Trump odbacuje ikakve navode o novoj krizi te medije proziva za fake news. No osim SAD-a, kolateralne žrtve njegovog nadmetanja carinama su i sva ostala gospodarstva. Zbog narušenih odnosa pada izvoz pa je u Europi zabilježen velik pad industrijske proizvodnje. U europodručju zabilježen je pad od 2,6 posto, u području Europske unije 1,9 posto, dok sama Njemačka bilježi pad od čak 5,2 posto.

Zemlje su spremnije; čak i Hrvatska stoji puno bolje nego 2008.

Ipak nije sve tako crno, struka poručuje, ovoga puta zemlje su spremnije. "Recesija 2008. bila je najjača nakon Drugog svjetskog rata, u Hrvatskoj je trajala pet i pol do šest godina, u svijetu također. Ali za sada je konsenzus analitičara i stručnjaka da ova kriza neće imati takve razmjere", kaže Šonje.

Njemačka kao i ostale velike zemlje Europe imaju dovoljno rezervi kako bi ublažile potencijalni pad ekonomije. Hrvatska, s druge strane, nikad nije bolje stajala, rast BDP-a od gotovo četiri posto trebao bi biti pozitivan znak da nas recesija neće uzdrmati do temelja.

Dodatan razlog za optimizam nudi predviđanje Francisa Luna, analitičara na burzi.

„Smatram da će se azijsko tržiste stabilizirati do kraja godine. Ako ponovo uspostavimo trgovinski dogovor s Amerikom, sigurno će se tržište oporaviti", smatra.

Play ponuda
Play ponuda