'STANITE S RASTOM KAMATA!' / Europska središnja banka pod pritiskom, ali zbog jedne gospodarske grane inflacija bi mogla ostati visoka

Image
Foto: AFP, DANIEL ROLAND

Središnja banka je u četvrtak najavila planove za podizanje kamata za četvrtinu postotnog boda, produžujući svoje jednogodišnje pooštravanje monetarne politike bez presedana

25.7.2023.
15:52
AFP, DANIEL ROLAND
Play logo

Banke eurozone izvijestile su o oštrom padu potražnje za poslovnim kreditima na najnižu zabilježenu razinu, što je pojačalo pozive Europskoj središnjoj banci (ESB) da odustane od daljnjeg povećanja kamatnih stopa nakon ovotjednog sastanka, piše Financial Times.

Kvartalna anketa ESB-a o bankama, koja je također pokazala pad potražnje za kreditima od strane kućanstava i pooštravanje kreditnih kriterija zajmodavaca, dodatno ukazuje da visoki troškovi zaduživanja imaju sve veći utjecaj na gospodarstvo eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Središnja banka u četvrtak je najavila planove za podizanje kamata za četvrtinu postotnog boda, produljujući svoje jednogodišnje pooštravanje monetarne politike bez presedana u nastojanju da vrati inflaciju s nedavnih rekordnih visina na ciljanih 2 posto.

“Cijela ova serija negativnih makropodataka u kombinaciji s rastućim rizikom od punog zamaha kreditne krize u eurozoni jača argumente za pauzu nakon sastanka u četvrtak”, rekao je Carsten Brzeski, ekonomist nizozemske banke ING.

Image
DOBRO JE ZNATI... /

Profesor savjetuje u što ulagati u ova teška vremena: 'Važno je da ne držimo sva jaja u istoj košari'

Image
DOBRO JE ZNATI... /

Profesor savjetuje u što ulagati u ova teška vremena: 'Važno je da ne držimo sva jaja u istoj košari'

Čekanje rujanskih prognoza

Nakon dva kvartala stagnacije, gospodarstvo eurozone riskira daljnji pad. Službeni podaci o rastu za drugo tromjesečje trebali bi biti objavljeni sljedeći ponedjeljak i očekuje se da će pokazivati malo znakova oporavka. Pomno praćena anketa menadžera nabave objavljena u ponedjeljak pokazala je oštro usporavanje narudžbi, proizvodnje i zapošljavanja u tvrtkama diljem bloka u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Članovi vijeća ESB-a, koji daju prednost opreznom pristupu porastu kamata, vjerojatno će biti ohrabreni nedavnim podacima, čak i ako većina i dalje očekuje da će se dogoditi ovotjedno povećanje kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Tražit će signal da bi ovo moglo biti posljednje povećanje", rekao je Claus Vistesen, ekonomist istraživačke skupine Pantheon Macroeconomics. "Ipak, nisam siguran da će to dobiti", napomenuo je, dodajući da će ESB vjerojatno dati do znanja da želi pričekati nove ekonomske prognoze u rujnu prije nego što odluči hoće li pauzirati svoje monetarno stezanje.

ESB je rekao da je brzina kojom se njezino pooštravanje politike prenosi na šire gospodarstvo jedan od glavnih čimbenika koji će odlučiti kada će prestati podizati kamatne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Potražnja za kreditima poduzeća pala na najnižu razinu

Istraživanje koje je obuhvatilo 158 banaka u eurozoni pokazalo je da je potražnja za kreditima od strane poduzeća "pala na najnižu razinu svih vremena od početka istraživanja 2003.", nakon što je pala po "znatno jačoj" stopi nego što su očekivali u tri mjeseca do lipnja.

Banke su za pad potražnje za kreditima - za koji očekuju da će se nastaviti u trećem tromjesečju - okrivile rastuće kamatne stope i manje potrebe za financiranjem ulaganja. Također su nastavile pooštravati kreditne standarde, ograničavajući dostupnost kredita, iako je pomak bio manji nego u prethodnom tromjesečju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Očekuje se da će smanjenje ponude kredita ohladiti inflaciju smanjenjem poslovne i potrošačke potražnje, smanjenjem ulaganja i smanjenjem rasta radnih mjesta i plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Turizam kao prepreka

S 5,5 posto u srpnju, inflacija u eurozoni bila je gotovo utrostručena u odnosu na cilj središnje banke od 2 posto, iako je u pitanju značajno usporavanje inflacije s njezinog vrhunca od 10,6 posto prošle godine.

Predsjednica ESB-a Christine Lagarde prošlog je mjeseca izjavila da "još ne može proglasiti pobjedu", dodajući da je "malo vjerojatno da će središnja banka u skoroj budućnosti moći s punim povjerenjem izjaviti da je dosegnut vrhunac kamatnih stopa".

Središnja banka u ožujku je prognozirala da će proizvodnja u eurozoni ove godine porasti za 0,9 posto, a inflacija ostati iznad cilja do 2025. Međutim, većina ekonomista očekuje veliko smanjenje prognoze rasta u rujnu, dok neki misle da bi porast turizma mogao zadržati inflaciju, osobito u takozvanim ključnim područjima kao što su usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Tek u rujnu će se moći tvrditi da bi, na temelju nižih prognoza rasta, ESB trebao prestati dizati stope", rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomist njemačke banke Berenberg. "Problem je u tome što bi skupa ljetna turistička sezona mogla zadržati temeljnu inflaciju još nekoliko mjeseci visokom."

POGLEDAJTE VIDEO Tuča i oluje stižu i idućih dana

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo