Play ponuda

KOVAČEVIĆ: / Prosječna plaća u tvrtki je 12.000 kuna, najveća vrijednost su ljudi

Image
Foto: Pixsell, Borna Fillić

"Najveća vrijednost kompanije su ljudi. Zaista je ključno prvo pronaći pa razvijati i zadržati talentirane stručnjake.

8.1.2016.
9:43
Pixsell, Borna Fillić
Play ponuda

Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, koja je nedavno proglašena najmoćnijom ženom u bizinisu, gostovala je u Pressingu N1 Televizije.

Grupa zapošljava ukupno 2.800 - u matičnoj kompaniji je 2.000 stručnjaka, a 1.100 radi u razvoju i istraživanju.

Ključno je pronaći i zadržati talente

Plaće i uvjeti u ovoj kompaniji su za hrvatske prilike i više nego dobri.

"Sada je prosječna plaća oko 12 tisuća. Zaposlili smo puno mladih ljudi, a kako se struktura staža mijenja mislim da je to dobar prosjek. Najveća vrijednost kompanije su ljudi. Zaista je ključno prvo pronaći pa razvijati i zadržati talentirane stručnjake. Važna je osnovna plaća za svakog zaposlenika, ali imamo i niz drugih modela - nagrađivanje dionica, nagrade za inovativne timove i pojednice. Ulažemo velika sredstva u razvoj novih znanja i vještina kroz obuke. Osim toga osiguravamo fantastično mjesto za rad. Omogućvamo mladim ljudima da budu građani svijeta jer su im otvorena vrata svijeta", kaže Kovačević.

KARIJERA I LJEPŠI SPOL: Ovo su najmoćnije žene Hrvatske

U 2015. zaposlili 430 stručnjaka

Nove kadrove, kaže, regrutiraju s tehničkih fakulteta. Kompanija ima dobre odnose sa zagrebačkim, splitskim i riječkim sveučilištem, anajveći broj zapošljavaju s FER-a i s FESB-a iz Splita. Samo u 2015. zaposlili su više od 430 stručnjaka. Sa svih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj godišnje ne izađe više od 1.500 stručnjaka.

Kovačević je mišljenja da nam nedostaje stručnjaka.

"Ako uzmete da u periodu između 2008. i 2014. u ICT industriji bilježimo rast zaposlenika oko 60 posto. ICT industrija je izuzetno važna i poveznica industrije i sveučilišta se mora napraviti kvalitetno", dodaje.

"Pravo" učenje kreće u kompaniji

Na pitanje što mora zadovoljavati student koji pretendira na posao u Ericssonu Nikoli Tesli, Kovačević odgovara: "Na faksu će naučiti dosta, ali pravi proces učenja kreće u našoj kompaniji. Moraju kontinuirano učiti. ICT se tako mijenja jer ono što ste naučili prije 3 mjeseca nije dovoljno. Učiti od najboljih u timu. Biti timski igrači. Najvažnije je biti slobodan da daju najbolje što imaju u sebi."

Kompanija organizira ljetne kampove kako bi mlade ljude usmjerili da biraju tehničke fakultete. "Postoji percepcija da je to dosadno, ali mi želimo promovirati što radimo i čime se bavimo. Želimo im približiti ICT. Često mladi zalutaju u područja gdje je čuo od prijatelja i kolege nešto pa ih je velik broj nezadovoljan i nemotiviran na burzi", kaže najuspješna poslovna žena u Hrvatskoj.

Obavezna informatika

Mišljenja je da informatika mora biti obavezna u školama.

"Živimo u digitalnoj ekonomiji. Djeca od 2-3 godine spretno barataju novim tehnologijama. Mala djeca su rođena s mobitelom u džepu. Kad mi netko kaže da IT nije u školama jer nema novca i vremena mislim da je to alibi. Čim prije IT mora doći u škole kao obavezni predmet.

Mi se osjećamo odgovorni. Velika smo kompanija. To obvezuje da promovirate industriju s kojom se bavite na kvalitetan način. Zanimljivo je gledati djecu i njihov žar kad vide sve što im pokažemo.

Pokazali smo im laboratorije u kojima radimo i integracijske centre. Kontinuirano radimo na modelima suradnje sa sveučilištima. Imali smo jubilej 15 godina organiziranja ljetnog kampa. Kroz njega je prošlo 700 studenata. Preko 60 posto završilo je u Nikoli Tesli", kazala je Gordana Kovačević za N1 Televiziju.

Image
LISTA ZA 2015.: /

Ovo je 10 najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu

Image
LISTA ZA 2015.: /

Ovo je 10 najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu

Odlično posluju i zapošljavaju mlade, samo ove godine jači su 150 stručnjaka

shimmer fallback

Odlično posluju i zapošljavaju mlade, samo ove godine jači su 150 stručnjaka

http://Search Ericsson Ericsson Nikoli Tesli dobit porasla, a dividenda pala

Play ponuda
Play ponuda