Play ponuda

Inspektori s tržišta povukli čak 96 opasnih proizvoda

shimmer fallback

Državni inspektorat hrvatske građane upozorava na 96 spornih proizvoda koji su se pojavili na našem tržištu. Najčešće je riječ o proizvodima za djecu, ali, primjerice i kućanskim aparatima.

13.10.2012.
9:13
Play ponuda

Državni inspektorat RH građane trenutačno upozorava na 96 opasnih proizvoda koje su njihovi inspektori pronašli na hrvatskom tržištu. Više od trećine njih, ili ukupno 38 artikala, odnosi se na dječju odjeću i obuću, druga kategorija na listi kritičnih je "dječja oprema i proizvodi za djecu".

Čak su se i pod kategorijom "opasnog namještaja" našli proizvodi za djecu. Riječ je, primjerice, o sobi s krevetom na kat jednog talijanskog proizvođača koja nema ogradu oko cijelog kreveta pa dijete može pasti. Kad je riječ o namještaju, kupci za sporni proizvod mogu od trgovaca zatražiti povrat novca. Državni inspektorat inače opasne proizvode povlači s tržišta, te upozorava trgovce o potrebi obavještavanja kupaca o tim proizvodima.

Opasni kućanski uređaji

Na popisu opasne dječje oprema mahom su bicikli koji nemaju zaštitu na lancu ili su im nedovoljno čvrsti upravljači. Kritične su i hodalice i kolica. Kad je u pitanju dječja odjeća, jedan od glavnih razloga za povlačenje s polica jesu vezice koje zbog svojih slobodnih krajeva mogu uzrokovati gušenje kod djece.

Poduža je i lista opasnih kućanskih uređaja, među kojima su najčešće kritične ventilatorske grijalice manje poznatih marki. Mahom zbog "mogućeg dodira dijelova pod naponom", piše Slobodna Dalmacija dodajući kako ima i poznatih proizvođača čiji su proizvodi kritični. Ističu se najčešće sušila za kosu i to ona proizvedena u Kini.

Play ponuda
Play ponuda