Play ponuda

ROBOT KOJI PEČE HAMBURGERE DOBIO OTKAZ NAKON PRVOG DANA: / Odluka je ipak samo privremena, Flippy se ubrzo vraća

Image
Foto: screenshot

Robot je zamoljen da privremeno odstupi od svog položaja dok uprave ne uspije obučiti njegove kolege da mu pomognu kako bi bio učinkovitiji.

19.3.2018.
23:24
screenshot
Play ponuda

Flippy, robot projektiran da peče hamburgere dobio je otkaz već nakon svog prvog dana na poslu. Flippya je 'zaposlila' restoran hamburgera Pasadena CaliBurger, očekivajući da će ovaj biti u stanju napraviti 150 burgera na sat, piše Interesting Engineering.

Nažalost, zadatak se pokazao prezahtjevnim za robota koji je nakon nekog vremena potpuno odustao. U vrijeme zapošljavanja, direktor Cali grupe, tvrtke koja vodi lanac restorana , izjavio je, "Ključ uspjeha lanca restorana je konzistentnost. Tako da kada god dođete u bilo koji CaliBurger znate da će meso biti pripremljeno potpuno isto."

Termalne i 3D kamere

No izgleda da nešto nije bilo kako treba. Flippya su razvili u Miso Roboticsu i u stvari radi se o jednoj velikoj robotskoj ruci, a ne simpatičnom čovjekolikom robotu koji peče hamburgere.

Flippy koristi termalnu optiku i 3D kameru kako bi osjetio kada treba okrenuti hamburgere, te kada su dosta pečeni. "Detektira temperaturu mesa, njegovu veličinu i temperaturu grill površine za pečenje", objasnio je David Zito, suosnivač i direktor Miso Roboticsa.

Flippy će se vratiti

No ovo nije kraj Flippya. Vlasnici restorana rekli su kako trebaju obučiti osoblje da bolje surađuje s Flippyem. "Većinom se radi o tajmingu", rekli su. "Kada radite s ljudima, pričate međusobno. S Flippyem, morate raditi po njegovom rasporedu. Koreografirati kretnje onoga što radite, kada radite i kako radite."

Flippy već surađuje sa svojim ljudskim kolegama, jer dok on okreće hamburgere i dalje treba pomoć u postavljanju mesa na grill, a njegovi suradnici su zaduženi za stavljanje sira i drugih dodataka.

Roboti će biti budućnost

Iako se Flippy, kojeg njegovi izumitelji nazivaju "prvim robotom na svijetu koji okreće hamburgere", tek navikava na svoj posao, u budućnosti će u restoranima brze prehrane vjerojatno raditi sve više i više robota. Vlasnicima će oni prvenstveno biti korisni kao način rješavanja problema brze izmjene radnika, jer statistike pokazuju da 50% restoranskog osoblja ode nakon manje od godine dana, te se stoga velike količine novca i vremena troše za treniranje nove radne snage.

Image
PRIJETNJA IZ BUDUĆNOSTI: /

Kolika je vjerojatnost da će vaše radno mjesto preuzeti robot

Image
PRIJETNJA IZ BUDUĆNOSTI: /

Kolika je vjerojatnost da će vaše radno mjesto preuzeti robot

Procjenjuje se kako je oko 80% izgubljenih radnih mjesta u američkoj proizvodnoj industriji tijekom zadnjih 30 godina posljedica automatizacije. Vjerojatno će ovaj trend prijeći i na druge industrije. No da li je sve samo crno? Stručnjaci se slažu da je 'robotsko preuzimanje' neizbježno, no da bi se ta činjenica trebala iskoristiti kao prilika za povećanje vještina ljudi, kako bi mogli obavljati tehnički složenija zvanja, dok bi roboti obavljali prljave i opasne poslove.

Play ponuda
Play ponuda