PRIJETNJA IZ BUDUĆNOSTI: / Kolika je vjerojatnost da će vaše radno mjesto preuzeti robot

Image
Foto: Thinkstock

Samovozeći automobili, roboti u tvornicama i automatske blagajne samo su neke od korisnih posljedica napretka u razvoju umjetne inteligencije.

19.9.2015.
11:10
Thinkstock
Play logo

Na temelju istraživanja Oxsfordskog sveučilišta i firme za poslovna savjatovanja Deloitte napravljen je infografički prikaz o tome kolika je opasnost da roboti preuzmu određeno zanimanje. Nekim se poslovima crno piše.

Sudeći po infografici, osobe zaposlene u telemarketingu, tipkačice i tajnice u najvećoj su opasnosti da im umjetna inteligencija preuzme posao u bliskoj budućnosti. S druge strane, vlasnici hotela, poslovođe u trgovinama i školski inspektori su među najsigurnijima. Novinari su isto relativno sigurni, jer su na 285. od 366 poslova, sa samo 8% rizika od automatizacije, tako da najvjerojatnije nećete tako skoro čitati članke koje su napisali roboti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su sakupljeni procjenjujući devet ključnih vještina svakog zaposlenja, koje uključuju društvenu senzibilnost, potrebu za pregovaranjem s drugima i moć uvjeravanja. Poslovi koji zahtijevaju više ljudskih osobina u prosijeku imaju manje šanse da će biti automatizirani, ali je otprilike i 35% takvih poslova u opasnosti da će biti kompjuterizirano u slijedećih 20 godina, iako nitko još nije potpuno siguran koji će drugi poslovi nastati kao rezultat automatizacije.

Radna mjesta koja traže kreativnost za sada su isto sigurnija, jer umjetna inteligencija najvjerojatnije još neko vrijeme neće biti u stanju nadmašiti ljudsku maštovitost.

Možda je ipak bolje na ne radite previše na poboljšanju umjetne inteligencije ako je vaša profesija ocijenjena dosta visoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite kolika je opasnost za vaš posao ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ROBOTI DOLAZE PO VAŠ POSAO: Zašto je digitalna pismenost važna za budućnost? IFLScience/Tehnoklik.hr

Image
ROBOTI DOLAZE PO VAŠ POSAO: /

Zašto je digitalna pismenost važna za budućnost?

Image
ROBOTI DOLAZE PO VAŠ POSAO: /

Zašto je digitalna pismenost važna za budućnost?

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo