Play ponuda

Računi za struju i plin: Tko plaća najskuplje režije u Europi?

shimmer fallback

Visoki računi za potrošnju električne energije tema su brojnih rasprava diljem Europe, a brojna kućanstva unutar Unije bore se kako platiti skupe račune za grijanje na plin.

12.12.2013.
11:20
Play ponuda

Novinari BBC-a su u suradnji s agencijom Vaasaett napravili istraživanje kako bi otkrili koji stanovnici Europske unije plaćaju najskuplje režije za struju i plin. Naime, od 2010. godine cijene spomenutih režija znatno su porasle diljem Europe, no u posljednjih nekoliko mjeseci one ipak postupno padaju.

Na niže cijene utjecala je i mogućnost odabira između više dobavljača električne energije, koja se u posljednje vrijeme pružila u pojedinim zemljama, u koje se ubraja i Hrvatska.

Berlin je najskuplji

Istraživanje je ujedno otkrilo ogromne razlike između pojedinih zemalja Europe kad su u pitanju cijene električne energije. Cijene struje uspoređivane su u 23 europska grada, a Zagreb se nalazi na 12. mjestu po skupoći, iza Ljubljane koja je na 11 mjestu. No jeftiniju struju plaćaju građani Rima, Bruxellesa, Beča, Amsterdama, Londona, Pariza, pa čak i inače iznimno skupih Stockholma i Helsinkija, koji su na začelju ljestvice.

Za struju u domaćinstvima najviše izdvajaju stanovnici Berlina, koji je plaćaju dva i pol puta više od najjeftinijeg Helsinkija. Razlog visokih cijena struje u Berlinu su veliki porezi kojima se potiče korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Plin plaćamo još skuplje

Kad je riječ o računima za plin – tu je Zagreb u gornjem dijelu ljestvice, na visokom 9. mjestu od 23 grada. Plin najviše plaćaju građani Stockholma, a najmanje oni u Luxemburgu. Zagrepčanima je plin skuplji nego stanovnicima Londona, Berlina, Dublina, Pariza, Bruxellesa, Kopenhagena... Još su lošije prošli građani Beograda, koji se nalazi na trećem mjestu po skupoći plina, odmah nakon Stockholma i Lisabona.

Play ponuda
Play ponuda