PRORAČUN JE PREOPTIMISTIČAN: / 'U njega su ugrađene stope rasta koje su iznad potencijala rasta'

Analitičar Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić ne misli da je projekcija proračuna iznesena na današnjoj sjednici Vlade realna. Smatra je preoptimističnom.

25.2.2016.
22:40
screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stojić je gostovao u Dnevniku N1 televizije gdje je otvoreno rekao svoje mišljenje o proračunu. "Prije svega, ja bih istaknuo da je prema fiskalnom ostvarenju iz 2015., a i očekivanoj fiskalnoj konsolidaciji ove godine Hrvatska među zemljama u široj regiji, koja će napraviti tijekom dvije godine jednu od snažnijih fiskalnih konsolidacija. Kvaliteta bi mogla biti bolja, budući da se ipak više oslanja na prihodovnu stranu. Prihodi su dominantni pokretač fiskalne konsolidacije," smatra Stojić.

'Prihodi utemeljeni na optimizmu'

"Prihodi su velikim dijelom utemeljeni na optimizmu oko ekonomskog ciklusa. U njega su ugrađene stope rasta koje su po mom mišljenju iznad potencijala rasta. Budući da ne dolazi do većih promjena u strukturi proračuna, odnosno u strukturi ekonomije, teško je za očekivati da Hrvatska može duži vremenski period održati stopu rasta BDP-a od dva posto i više. Po meni je ova projekcija proračuna preoptimistična," dodao je.

Za privatizaciju javnih poduzeća ključna je politička volja

Na upit smatra li da će nova Vlada moći provesti privatizaciju nekih javnih i državnih poduzeća, primjerice HAS-ONC, bez socijalnih nemira, Stojić je rekao: "Radi se o projektima privatizacije, prije svega tu mislim na HAC i HEP, koji su u vrlo visokoj fazi pripremljenosti, odnosno imaju djelomičnu pripremljenost i oni bi se mogli početi realizirati ove godine. Ako postoji politička volja, jedan od tih projekata bi se mogao i realizirati," zaključio je analitičar Stojić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali