POSAO U OVOJ DRŽAVNOJ TVRTKI JE POSAO IZ SNOVA: / Pojaviš se na radnom mjestu i samo zbog toga dobiješ povišicu!

Direktorica AKD-a Anita Perković Škalic nedavno je u svojim izjavama otkrila kako radnici u državnim tvrtkama mogu dobiti povišicu samo ako redovito dolaze na posao i izvršavaju svoje zadaće!

9.8.2016.
15:23
PIXSELL, Nel Pavletic

Dok je direktorica Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Anita Perković Škalic nedavno obrazlagala zbog čega će tužit ministra Vlahu Orepića progovorila je i o tome zbog čega baš nije omiljena direktorica pa joj se ovlaš zavukla i izjava koja je otkrila kako je u državnoj službi samo dovoljno dolaziti na posao da bi zaradio povišicu, piše Slobodna Dalmacija.

Rugali se Grcima zbog iste istvari

"Problem je većini bio i novi kolektivni ugovor koji je do mog dolaska garantirao 10 posto veću plaću svima koji su redovno dolazili na posao. Pregovaranjem smo tih 10 posto učinili varijabilnim dijelom koji je ovisio o mjesečnim prihodima te je taj postotak varirao, ovisno o tome je li i koliko plan realiziran. Naravno da, kad tome pribrojite i činjenicu da nisam pristala na povećanje plaće, pogotovo ne u situaciji kad je tjedna satnica 37 sati, nisam dobila puno pozitivnih bodova u situaciji koja je godinama vladala i koja je bila primjerenija nekim drugim vremenima", ustvrdila je tada Perković Škalic otkrivši tako da hrvatski radnici, koji su se zbog istog razloga sprdali s Grcima, imaju u stvari iste norme.

Povećavaju se plaće šefovima niza državnih agencija i institucija

O stimulaciji u AKD-u nakon te izjave više nije željela govoriti, a njenu izjavu o 10-postotnoj stimulaciji nije htio ni ministar Orepić, kao ni Uprava AKD-a. No, sve je pokušao pojasniti Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti, koji ima svoju podružnicu u AKD-u.

Ispunjavanje plana ne mora ovisiti o radniku!

"Mislim da tu odredbu, koja je donesena 2009., treba sagledavati u kontekstu tadašnje situacije. Naime, do tada smo imali veliki broj kratkotrajnog bolovanja u tvrtki, pa umjesto da povećamo plaću svima u poduzeću, odlučili smo se to napraviti na način da dodatak od 10 posto na plaću dobiju oni koji redovno dolaze na posao i koji izvršavaju svoje zadaće. Ta je odluka pala na plodno tlo jer se broj bolovanja znatno smanjio", kazao je Hanzalek dodajući kako povišica onih koji su bili na bolovanju ovisi o još nekim uvjetima.

Pritom ističe odredbu Perković Škalic, koja je utkana u kolektivni ugovor, a prema kojoj se uz bolovanje i redovni dolazak na posao gleda i kriterij ispunjavanja plana mjesečnog prihoda kompanije. S tim u sindikatu, dakako nisu zadovoljni. Ističu kako se prva dva kriterija odnose na doprinos radnika, a treći na ispunjavanju plana koji ne mora ovisiti o radniku pa stoga ta tri kriterija žele odvojiti.

Hanzalekovo obrazloženje potvrđuje da su dodaci na plaću zapravo služili neizravnom povećanju plaća zaposlenicima u slučajevima kada to nije bilo moguće ili nije bilo pogodno napraviti putem povećanja osnovice ili koeficijenata na plaću.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali