Pogledajte gdje je najjeftinije kupovati meso

Je li znatno skuplje meso uistinu toliko i kvalitetnije?! Je li ga isplativije kupovati u mesnicama ili u velikim trgovinama?

12.10.2010.
14:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijene šest artikala - pilećeg batka, pilećeg filea od prsiju, pilećih krilca, miješanog mljevenog mesa, junećeg buta bez kostiju te svinjskog vrata s kostima, portal supermarketi.info. pratio je na četiri zagrebačke tržnice (Dolac, Kvatrić, Dubrava i Branimirova) i u osam supermarketa (Billa, Getro, Interspar, Kaufland, Konzum, Mercator, Plodine i Tommy).

Ako niste vični odabiru kvalitetnog komada mesa, i još k tome nemate cjenovne okvire u kojima možete procijeniti povoljnost pojedinih artikala, možete jako puno novaca ostaviti na kupnji samo jednog komada mesa. Primjerice, kupite li kilogram svinjskog buta na Dolcu u mesnici Marija, platit ćete ga 22,00 kune više nego u mesnici Bermes ili Antolković na istoj tržnici. Razlika od 22,00 kune za kilogram mljevenog miješanog mesa i nije toliko frapantna jer je i u supermarketima cijena znala ponekad oscilirati u sličnom rasponu, ovisno o tome u kojem supermarketu je dotični artikl bio na akciji.

Velike su cijene i na junećoj vratini te junećem butu. Na zagrebačkom Kvatriću su cijene u pravilu bez nerazumno velikih ekstrema, iako je i tamo zabilježena razlika u cijeni od čak 21,90 kuna za kilogram svinjskog buta.

Ušeda do 73,07 kuna!

Radi li se uistinu o tako značajnoj razlici u kvaliteti mesa, ili jednostavno neki od njih igraju ulogu ekskluzivnih mesnica čija cijena sugerira kvalitetu koju nije potrebno dodatno ispitivati, svatko treba sam donijeti sud.

Pametnom kupovinom svih šest artikala, isključivo na tržnicama, teoretski se može uštedjeti 73,07 kuna. Ako ste pobornik kupovine u supermarketima i ne volite tržnice, ušteda na navedenih šest artikala je nešto manja (56,41 kuna), ali još uvijek dovoljno velika da pažljivo birate mjesto kupnje.

Svinjski vrat najjeftiniji je u Konzumu (24,89 kuna) i Kauflandu (24,99), a najskuplji u Mercatoru (38, 97 kuna). Nešto manja razlika u cijenama je kod junećeg buta - najjeftiniji je u Intersparu (49,99 kuna), a najskuplji u Billi (62,99 kuna) i Mercatoru (62,97 kuna). Raspon cijena miješanog mljevenog mesa kreće se od 28,99 kuna, koliko stoji u Plodinama, do 41,99 kuna, koliko za kilogram treba izdvojiti u Kauflandu.

Pileći batak najjeftiniji je u Getrou (34,99 kuna), a najskuplji u Konzumu i Intersparu gdje kilogram stoji po 42,99 kuna. Razlika u cijeni pilećih krilca i pilećeg filea od prsiju je manja i iznosi 5,24 kuna odnosno 6,09 kuna.

Ako ste pak kupac koji voli kombinirati i kupovati najpovoljnije bez obzira na mjesto kupnje, tada ste mogli teoretski uštedjeti 97,21 kunu. Naravno, povećanjem količine, raste i razlika u konačnom iznosu, pa, čak i ako se u nabavu zaputite u udaljeniji kvart, opet ćete moći uštedjeti bez obzira na troškove transporta.

Osim što je istraživanje otkrilo koja je tržnica najjeftinija, pokazalo je da Dolac ima najbolju ponudu. Osim 'standardnih' crvenih mesa, kao što su svinjetina, teletina, junetina, janjetina i zečetina (kuniće meso koje stoji 54,00 kune za kilogram), nudi se i konjetina (kilogram stoji 48 kuna). Od peradi osim piletine i puretine, u ponudi su još pačetina (39,90 kuna za kilogram) i guščetina (65,00 kuna za kilogram).

Prethodni članci:

arti-201009170210006 arti-201008270072006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali