Podatak koji najjasnije govori koliko smo duboko zaglibili

shimmer fallback

U Hrvatskoj je u svibnju promet u trgovini na malo pao za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najoštriji pad potrošnje u više od godinu dana i znatno veći nego što se očekivalo.

3.7.2014.
14:43
Play logo

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 2,3, a realno za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše HRT.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u svibnju za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao stagnaciju, a ostali pad u rasponu od 0,3 do 0,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon stagnacije u prva dva mjeseca ove godine, u ožujku je promet u trgovini na malo porastao za 1,3, a u travnju za 0,3 posto na godišnjoj razini.

Pad potrošnje u svibnju od 1,8 posto predstavlja najvišu stopu pada od ožujka 2013. godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ne očekuje se značajniji oporavak

Premda bi idućih mjeseci turistička sezona mogla pozitivno utjecati na potrošnju, makroekonomisti ne očekuju njezin značajniji oporavak ove godine zbog visoke nezaposlenosti, stagnacije plaća i potrošačkog pesimizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadolazećim mjesecima promet u trgovini na malo mogao bi biti pod pozitivnim utjecajem početka turističke sezone i vrlo niske baze, čime bi se ublažili nepovoljni utjecaji iz domaćeg gospodarstva. Prepreke jačem rastu još uvijek su vrlo čvrste, a posljedica su niske zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i posljedično visoke razine potrošačkog pesimizma, navode analitičari Raiffeisenbanke, koji u ovoj godini očekuju vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo