'Što ako netko izvrši suicid, tko će odgovarati'

29.7.2012.
13:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na listi srama je gotovo 16 tisuća tvrtki, 31 tisuća obrtnika, te čak 80 tisuća građa koji za porez državi duguju više od 10 tisuća kuna.

Prema do sada objavljenim podacima, na vrhu liste dužnika trebala bi se naći tvrtka Tempo, duguje oko 290 milijuna kuna, HRT, s dugom od 222 milijuna kuna, te Pan - papirna industrija, s dugom većim od 140 milijuna kuna. Među dužnicima su i Konstruktor, Varteks i Industrogradnja.

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP, u razgovoru za HTV-ov Dnevnik 3, kazao je da ne vidi smisao objave liste dužnika.

Toleriralo se neplaćanje poreza

"Mislim da je tužno kada država s građanima i gospodarskim subjektima komunicira na taj način. Kao prvo, država je generirala veliku nelikvidnost u ovih zadnjih šest-sedam godina, a država i danas kaže da u zdravstvenom osiguranju duguje 3,5 milijarde kuna. I u toj situaciji sada gledati samo jednu stranu, malog obrtnika ili možda člana obitelji koji ne dobiva plaću deset mjeseci i stavljati ga na stup srama, u tome ne vidimo svrhu", kaže Lovrić.

Ukoliko se već država uhvatila ovog posla, Lovrić smatra da je i tvrtkama i građanima trebala dati vremena do kraja godine.

HUP-ovac upozorava da se godinama nekim tvrtkama toleriralo neplaćanje poreza, a što je dovelo i do nejednakosti među poslovnim subjektima.

"Netko im je to omogućio i sada se taj postavlja kao jedini moralni, a druge stavlja na stup srama", kaže Lovrić.

Diktatorske ovlasti "To je nešto što je čisti mobbing prema građanima, a oni to zovu stup srama, a ne vidim da će to biti učinkovito i da će pospješiti naplatu. Ono što je veliki problem, zbog čega mi poduzetnici prigovaramo, je to što ministri kažu da pravna država ne funkcionira, pa je neće ojačati, nego će voditi upravnu državu", dodaje.

"Sad jednom tijelu države praktički dajemo diktatorske ovlasti, gdje ona upravnim postupkom postaje vjerovnik, tužitelj i sudac. To je potpuno ukidanje pravne države", smatra Lovrić.

Lovrić se pribojava da bi netko zbog objave liste dužnika mogao izvršiti samoubojstvo.

"Možemo postaviti i pitanje - što ako netko izvrši suicid, a otkrije se da se krivo našao na toj listi. Da li će netko snositi odgovornost", pita se Lovrić.

Dalić: To potez kojim se želi odvući pažnju sa stvarnog problema

Bivša ministra financija Martina Dalić također smatra da objava liste dužnika nema smisla. Kaže da je to potez kojim se želi odvući pažnja sa stvarnog problema, jer Vlada, mišljenja je, nema djelotvorne mjere za ublažavanje krize.

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će popis poreznih dužnika biti objavljen zadnjeg dana srpnja. Ukupno je 51 milijarda kuna nenaplaćenog poreza.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali