Ovo nismo očekivali, a nisu ni stručnjaci: Konačno da se i mi nečime pohvalimo!

U prosincu prošle godine industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj skočila 5,3 posto na godišnjoj razini, najviše od početka 2009. godine, što je znatno više od očekivanja makroekonomista i već četvrti mjesec zaredom kako raste.

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u prosincu oslabila 0,2 posto u odnosu na studeni, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 5,3 posto u odnosu na prosinac godinu dana prije. To je najveći rast proizvodnje od kada su početkom 2009. uvedeni kalendarski prilagođeni podaci, i znatno veći od očekivanja analitičara, javlja HRT.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se od 2,5 do 4 posto. To je već četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,8 posto.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja ojačala 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je prva godina rasta proizvodnje nakon pet godina neprestanog pada. U ovoj godini očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, pri čemu će, poručuju, zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja.

Povratak na Net.hr