ODLIČNE VIJESTI, I DALJE PADAJU KAMATNE STOPE: / U nekim bankama pale ispod 3 posto. Olabavili i troškovi te instrumenti osiguranja

Dok su uvjeti odobravanja gotovinskih kredita pooštreni nakon nedavnog pritiska Hrvatske narodne banke, kamate na stambene kredite pale su na 3 posto, a u nekim bankama i ispod toga

3.5.2019.
22:34
Thinkstock / ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Povećanjem kreditnog rejtniga Hrvatske kod agencija Standard&Poor’s i Moody’s utjecalo je na daljni pad kamata na kredite. Poslovni dnevnik piše kako se kamate za stambene kredite sada kreću oko tri posto, a u nekim su bankama kliznule i ispod toga.

Primjerice, RBA i Erste za ponudu u eurima imaju kamatu 2,90 posto, a olabavili su i instrumenti osiguranja i troškovi u ovoj kategoriji. K tomu, Erste banka kredite na iznose do 30 tisuća eura s deset godina otplate odobrava bez hipoteke, a RBA akcijski odobrava bez troška procjene nekretnine. S druge strane, uvjeti odobravanja gotovinskih kredita pooštreni su nakon nedavnog pritiska Hrvatske narodne banke, piše Večernji list.

Oštriji uvjeti za gotovinske kredite

Što se tiče stambenih kredita u kunama, RBA je kamatnu stopu na njih spustila na tri posto, a tolika je i kamata na stambeni kredit u eurima u HPB-u. Nešto su skuplji stambeni krediti za refinanciranje u Sberbanku, također u eurima, s kamatom 3,05 posto, te kredit za mlade u PBZ-u, također u eurima, s kamatom 3,19 posto. U OTP banci najniža je kamata za stambeni kredit u eurima - 3,29 posto, dok je u Addiko banci za istu vrstu kredita najniža kamata 3,3 posto.

Za nenamjenske kredite trenutačno je najniža kamatna stopa u RBA (5,45 posto), promjenjiva u eurima, dok je u Erste banci 5,49 posto. U ponudi imaju i gotovinski kredit do 10.000 eura s maksimalnim rokom otplate od 35 mjeseci i fiksnom kamatom od 4,99 posto. Ista je i kamata za turističke i poljoprivredne te studentske kredite u kunama do 220.000 kuna, na rok otplate do 10 godina. Najjeftinija kamata za gotovinske kredite u Sberbanci je 5,29 posto za eure, 6,30 posto za kune, a u OTP banci je fiksna 5,75 posto za kune i 5,25 posto za eure, piše Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali