POREZNA REFORMA

IZRAČUN NOVIH PLAĆA: Provjerite hoće li vam primanja biti veća i koliko

Nova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem već je na početku svoga rada razveselila građane najavom povećanja plaća promjenom poreznih razreda unutar poreza na dohodak.

Naime, prema prijedlogu Ministarstva financija, od 1. siječnja 2017. godine trebalo bi doći do promjene izračuna plaća. Neki bi, prema tome, trebali imati i do 1000 kuna veću plaću nego sada.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Osnovni osobni odbitak pri obračunu plaća trebao bi se povećati s 2600 na 3800 kuna. Ukinule bi se i porezne stope od 25 i 40 posto i uvele od 24 i 36 posto. Prema tim izmjenama, na veću plaću mogu računati oni koji su iz plaće i do sada uplaćivali porez. Situacija će ostati ista za zaposlenike s visokim osobnim odbicima, a koji do sada nisu plaćali porez iz plaće. Oni i dalje neće plaćati porez, ali im ni neto plaća neće biti veća.

Najveću korist od ovih promjena trebali bi imati zaposlenici koji plaćaju porez iz plaće, a usto imaju veću plaću i veći osobni odbitak. Isto tako, zaposlenici s najnižim primanjima neće osjetiti razliku u svojim primanjima jer ionako ne plaćaju porez na dohodak.

Provjerite OVDJE kolika će vam plaća biti od 1. siječnja.

SINDIKATI PITAJU GDJE JE PRAVDA? ‘Poreznom reformom najviše rastu plaće onih koji rade za 10 ili 11 tisuća kuna’

Povratak na Net.hr