Play ponuda

Od 39 taksista, 31 bez obavezne stručne spreme

shimmer fallback

Inspekcija cestovnog prometa pronašla je velike nepravilnosti u radu jedne od podružnica tvrtke Cammeo.

29.2.2012.
9:34
Play ponuda

Riječ je o podružnici Cammea u Rijeci, gdje je inspekcija cestovnog prometa utvrdila da velika većina vozača radi nelegalno, odnosno bez zakonom propisane stručne spreme. Od ukupno 39 zaposlenika Cammea d.o.o., njih 31 rade kao vozači, a nemaju obveznu stručnu spremu u zanimanju vozač propisanu Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu.

"Inspekcija cestovnog prometa je u daljnjem postupku Rješenjem donijela privremenu zabranu povjeravanja poslova vozača motornih autotaksi vozila zaposlenicima pravne osobe Cammeo d.o.o. dok ne ispune uvjete propisane navedenim zakonom", kazali su u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, pod koje spada inspekcija prometa.

Žalili se na rješenje

No, rješenje još uvijek nije pravomoćno budući da su se u Cammeu žalili, čime je odgođeno njegovo izvršenje. Prema riječima Miroslava Hoffmana, voditelja Službe za odnose s javnošću grupacije Taxi Cammeo, njihova žalba je utemeljena jer se svi sporni radnici školuju za vozače motornih vozila.

"U skladu s hrvatskim zakonima, djelatnost vozača taksija može obavljati i osoba koja je u postupku prekvalifikacije ili dokvalifikacije za vozača motornih vozila. Svi naši vozači ispunjavaju taj uvjet, bez kojega ne bi dobili posao. Kod zapošljavanja, ugovorili smo da svatko od njih, tko već nije po struci vozač, mora u roku sedam dana od potpisa ugovora podastrijeti dokaz da je redovito upisan u obrazovnu ustanovu u kojoj se prekvalificira ili dokvalificira u vozača motornih vozila", rekao je Hoffman za Novi list.

Što kaže zakon?

No, u članku 4. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu precizno piše da "vozači autotaksi vozila moraju imati srednju stručnu spremu u zanimanju vozač". U prilog Taxi Cammeu eventualno može ići stavak 5. članka 103. u prijelaznim i završnim odredbama, u kojem stoji da se "odredbe Zakona koje se odnose na stručnu spremu vozača ne primjenjuju na osobe koje su na dan stupanja Zakona na snagu zatečene na poslovima vozača motornog vozila u cestovnom prometu". U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti odluku o žalbi koja bi mogla ozbiljno ugroziti poslovanje Cammea u Rijeci, s obzirom na to da bi praktički 'preko noći' mogli ostati bez gotovo svih vozača.

Play ponuda
Play ponuda