TRBUHOM ZA KRUHOM

NJEMAČKA TRAŽI VIŠE OD MILIJUN RADNIKA: Ovo su zanimanja koja im najviše nedostaju, otvorena sjajna prilika za Hrvate

Njemačka nikad prije nije tražila toliko radnika, a najviše su zainteresirani za zanatska zanimanja.

Čak milijun i šezdeset i četiri tisuće slobodnih radnih mjesta nudi se ovog trenutka na njemačkom tržištu rada. Riječ je o povijesnom rekordu za tu zemlju u kojoj je nemali broj Hrvata odlučio potražiti bolje sutra.

NJEMAČKA OTVORILA VIŠE OD MILIJUN RADNIH MJESTA: Većina poslodavaca postavlja samo jedan uvjet

Objavljena brojka, među ostalim, otkriva i drugu stranu “politike otvorenih vrata” koju je Angela Merkel provodila prema migrantima s Bliskog istoka i sjeverne Afrike, a koji su također popunili pojedina radna mjesta. U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, na njemačkom tržištu rada je oko 4000 radnih mjesta više.

Od kandidata za posao očekuju se različite vještine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i njegovatelji, piše Večernji list.

Za čak 64 posto poslova traži se zanatska škola, a za svega 13 posto fakultet. Čak 77 posto poslova odnosi se na nekadašnju zapadnu Njemačku, dok bivša istočna Njemačka bilježi manji rast gospodarstva pa time i otvorenih radnih mjesta kojih se sada ondje nudi 240 tisuća.

Alexander Kubis, iz Instituta za istraživanje tržišta rada, kazao je kako je najveća potražnja u malim i srednjim poduzećima koja traže educirane, specijalizirane i sposobne radnike.

Radnički bum u Njemačkoj predviđa kako će država potkraj 2017. godine imati otprilike 45 milijuna zaposlenih, što je 670.000 više nego lani, a zemlja će ove godine zbog toga u proračun sliti 7,9 milijardi eura više nego što je planirano.

Povratak na Net.hr