Play ponuda

Nakon Italije, drma se i Austrija

shimmer fallback

Austrija još uvijek ima vrhunski bonitet, ali su sve glasnije sumnje da će tako ostati. Beč bi mogao više štedjeti, ali je mnogo veći problem tijesna povezanost gospodarstava Austrije i Italije.

15.11.2011.
16:24
Play ponuda

Agencija Moody's najavila je novu ocjenu Austrije, a i agencija Standard and Poor's najavila je skori posjet Beču kako bi se na licu mjesta uvjerila zaslužuje li ta zemlja još uvijek najbolji bonitet. Trostruko A u zoni eura zaslužilo je, osim Austrije, samo još pet zemalja: Njemačka, Francuska, Finska, Luksemburg i Nizozemska.

Glavni razlog spekulacija kako bi Austrija mogla dobiti niži bonitet leži zapravo u Italiji. Naime, austrijsko gospodarstvo vrlo je usko povezano s talijanskim. Sumnje u gospodarsku sposobnost su zapravo već prešle državnu granicu, s obzirom da je jedna od najvećih austrijskih banaka Bank Austria u vlasništvu milanskog UniCredita, tako da su agencije za rejting već spustile bonitet i ovoj austrijskoj novčarskoj kući. UniCredit zabilježio je gubitak od 10 milijardi eura u trećem kvartalu ove godine i planira žestoke mjere štednje: spominje se ukidanje i do 10 tisuća radnih mjesta, od kojih bi najmanje 700 bilo i u Austria Banku.

Ukoliko nova talijanska vlada pod vodstvom Marija Montija ne uspije ubrzo smiriti ulagače, austrijski ekonomski stručnjak Bernhard Felderer uvjeren je kako bi se i Austrija lako mogla naći u nevoljama.

Manja ocjena znači znatno veće kamate na kredite

Iako stanje u proračunu Austrije nije tako loše kao u nekim drugim zemljama Europe, predsjednik nadzornog odbora austrijske središnje banke Claus Raidl procjenjuje kako bi se stanje ubrzo moglo još pogoršati, piše Deutsche Welle.

Kako bi se sanirao proračun, austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger spominje i dodatnu privatizaciju poduzeća poput Telekom Austria ili energetskog giganta OMV-a. Kada bi rejtinške agencije smanjile bonitet Austriji za samo jedan stupanj, to bi tu zemlju koštalo dodatne tri milijarde eura kako bi podmirivala kamate.

Play ponuda
Play ponuda