Najveće banke na udaru zbog izazivanja svjetske financijske krize!

4.7.2013.
6:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

CDS-ovi su financijski instrumenti koji su umjetno napravljeni kako bi se njima moglo trgovati, a oni predstavljaju osiguranje od bankrota ili kompanije ili države. O kakvom je tržištu bila riječ, govori podatak da su 2007. godine CDS-ovi vrijedili 62,2 bilijuna dolara, piše Poslovni dnevnik.

Ti su derivati srušili svjetski financijski sustav 2008. godine kada je bankrotirala američka investicijska banka Lehman Brothers jer su tada banke i ostale financijske institucije preuzimale velike rizike kupnjom tih instrumenata, a bez nadzora regulatora.

Prijeti im kazna od 10 posto godišnjeg prihoda!

Povjerenik EU za tržišno natjecanje Joaquín Almunia kazao je da je bankrot Lehmana pokazao kako je ovaj mehanizam trgovanja sposoban destabilizirati cijeli financijski sustav. "Banke su odgađale mogućnost trgovanja tim instrumentima na burzama jer su strahovale da će im to smanjiti prihode", kazao je Almunia.

The Wall Street Journal piše kako je Europska komisija poslala preliminarne prijave bankama za koje se smatra da su sudjelovali tome između 2006. i 2008. godine. Prema pravilima EU, bankama može biti izrečena kazna od deset posto ukupnog godišnjeg prihoda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali