Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka godine oglašeno je više od 7.500 natječaja za sezonske radnike.
Na stotine sezonaca traže se i preko specijaliziranih portala.
"Za partnere-poslodavce (više od 100 radnih mjesta) potražujemo sljedeće kadrove slastičar, kuhar, konobar, barman, pomoćni kuhar, sobarice, nosač prtljage, čistač javnih površina, radnik u praoni, event supervisior, kućni majstor i još mnogi drugi", stoji u jednom od oglasa kojim se traži sezonska radna snaga za hotele sa šireg dubrovačkog područja.
Dok će se jedni samo vratiti na svoja "stara" sezonska radna mjesta, drugi ih tek trebaju izboriti. Naime, praksa velikih hotelskih kuća je da im se dobar dio sezonaca vraća iz godine u godinu. Bez obzira na vojsku nezaposlenih, neke profile radnika, poput vrlo traženih kuhara koji sve više odlaze u inozemstvo, teško se pronalazi.
Traže konobare, kuhare, recepcionere, majstore...
U nadolazećoj sezoni Valamar Riviera otvara svoja vrata za oko 2.500 sezonalnih zaposlenika, koji će tijekom ljeta raditi na nekoj od njihovih destinacija. Zapošljavaju konobare, pomoćne konobare, kuhare, pomoćne kuhare, kuhinjske radnike, sobarice, spremačice, recepcionere, animatore, redare na bazenu te kućne majstore. U ovoj hotelskoj grupaciji kažu da svake godine bilježe izuzetno velik interes za natječaj za sezonske radnike. Uz redovite objave natječaja, blisko surađuju s područnim uredima HZZ-a iz domicilnih županija te slavonskih županija.
Iskustvo je važno
"Već smo započeli s objavom natječaja na svojim stranicama, kao i na specijaliziranim portalima za zapošljavanje sezonskih radnika kako bismo na vrijeme sve radnike educirali i na taj način spremni dočekali sezonu", kaže Gordana Fabris, direktorica ljudskih resursa u Valamaru. Ističe da svake godine uspijevaju pronaći sve profile radnika koji su im potrebni, ali potragu su proširili i na susjedne zemlje što potvrđuje da kvalitetan kadar s iskustvom nije lako naći.
"Za specifična radna mjesta kao iziskuju barem 3-5 godina radnog iskustva na istim poslovima oglašavamo se i na stranim portalima za zapošljavanje", kaže Fabris.
Dodaje da posebnu pažnju posvećuju pažljivom odabiru novih zaposlenika i transparentnom sustavu nagrađivanja, te projektima namijenjenim povećanju zadovoljstva zaposlenika.
"Sve naše zaposlenike karakterizira naglašena želja za profesionalnim razvojem i usavršavanjem te spremnost na zahtjevan rad", kaže Fabris.
Dobre uvjete rada u ovoj hotelskoj kući potvrđuje podatak po kojem im se čak 74 posto sezonaca vraća.
Brojni sezonci vraćaju se i u Liburnia Riviera Hotele, njih oko 65 posto. Ova opatijska hotelska kuća u predstojećoj turističkoj sezoni zaposlit će oko 500 ljudi. Najviše im trebaju kuhari i konobari s radnim iskustvom.
Na pitanje imaju li problema pri pronalasku sezonskih radnika i uspijevaju li pronaći baš sve profile koji im trebaju, odgovaraju - djelomično. Najveći im je problem pronaći kvalitetne kuhare i konobare.
Svi kojima se posreći raditi u sezoni, mogu računati na plaću i do šest mjeseci. Toliko godišnje sezonac u prosjeku odradi u Valamaru, a u LRH-u je to znatno manje - između tri i četiri mjeseca.
I sami imate iskustva s traženjem posla u Hrvatskoj? Pitali su vas neprimjerena pitanja, nitko vam nije odgovarao na zamolbe ili ste se ugodno iznenadili? Pišite nam na adresu vijesti@portal.net.hr i podijelite s nama vaša iskustva.